CCC Practice Test – 10

नमस्कार जी!

मैं हूँ आपका ऑनलाइन मित्र Testji ☺️ जो ‘Testji.com’ पर आपके लिए लेकर आया है ट्रिपलसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट का दसवाँ भाग!

हमने कुछ महत्वपूर्ण सीसीसी प्रश्न-उत्तरों को चुना है, ताकि हम आपका सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट लेकर पता लगा सके कि आप कितने पानी में हो, मेरा मतलब की आपकी तैयारी किसी है?

तो क्या आपकी आत्मा तैयार है, सीसीसी के 100 प्रश्नों का ऑनलाइन टेस्ट करने के लिए?

CCC Practice Test Part 10
CCC Practice Test Part 10

सीसीसी टेस्ट 10 को शुरू करने से पहले में आपको कुछ जरूर बातें बता देता हूँ-

  • इस सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट 10 में कुल 100 प्रश्न पूछे जाएंगे।
  • प्रत्येक प्रश्न का उत्तर देने की कोशिश करें।
  • इस ऑनलाइन टेस्ट को अधूरा न छोड़े, इसमें आपका ही घाटा है हमारा कुछ नहीं जाता 😜 है।
  • ऑनलाइन टेस्ट संपन्न हो जाने के बाद, आपकी आत्मा से हमारे बारे में जो भी विचार उत्पन्न हो उनको नीचे टिप्पणी डिब्बा में लिखना मत भूलें।

चलिए! 👨‍🏫

अब सीसीसी ऑनलाइन प्रैक्टिस टेस्ट 10 का नारियल 🥥 फोड़कर ‘शुभारंभ’ करते है।

नोट: नीचे दिए गए ‘Start Quiz‘ बटन को दबाने से टेस्ट शुरू होगा।

सीसीसी कंप्यूटर कोर्स कर रहे स्टूडेंट्स के लिए आज का ‘Ccc Mock Test In Hindi Online‘ करना बहुत आवश्यक है। इस टेस्ट को सीसीसी के नए सिलेबस के आधार पर बनाया गया है। 

नमस्कार!

  • हमारे द्वारा करवाए जाने वाले ‘Ccc Mock Test In Hindi Online 10‘ में भी आपको 100 प्रश्न को हल करने का मौका दिया जायेगा। 
  • Ccc Practice Test In Hindi को करने के लिए आपको हमेशा की तरह 1.30 घंटों का समय दिया जायेगा, आप किसी भी प्रश्न को Skip भी कर सकते है।

Ccc Mock Test In Hindi Online
Ccc Mock Test In Hindi Online

इस सीसीसी टेस्ट को शुरू करने से पहले ये जरूर देख लेवें की आपके पास इस टेस्ट को करने का आवश्यक समय है या नहीं, क्योंकि आप अधूरे Ccc Mock Test In Hindi Online का रिजल्ट नहीं देख पाएंगे।

Question- 1. What is an electronic path that sends signals from one part to another part of the computer?
a) logic gate
b) diode
c) bus
d) serial port

Answer : c)

Question- 2. G. N. U. what is his full name?
a) General utility
b) General Unix
c) Geek Needed Unix
d) GNU Not Unix

Answer : d)

Question- 3. By whom and when was the world’s first laptop computer brought?
a) EPSON (1981)
b) LAP INK TRAVELING SOFTWARE INC. (1982)
c) HP
d) TANDY MODEL-2000 (1985)

Answer : a)

Question- 4. Which key will we use to move to the next cell?
a) shift
b) control
c) tab
d) Enter

Answer : c)

Question- 5. To whom is the term cloud related?
a) computer
b) internet
c) software
d) hardware

Answer : b)

Question- 6. From which of the following, time can be set for each object?
a) Slide Show – Slide Transition
b) View – animation
c) Format – Animation
d) Slideshow – Custom Transition

Answer : a)

Question- 7. What is the full form of HTML?
a) High Text Markup Language
b) Hyper Text Markup Language
c) Hyper Text Markup Local Area Network
d) none of these

Answer : b)

Question- 8. What is the full name of PSP related to UPI?
a) Payment Settlement Platform
b) Payment Security Provider
c) Payment service provider
d) none of these

Answer : c)

Question- 9. What is the shortcut key to select the entire content?
a) Ctrl + S
b) Ctrl + A
c) Ctrl + B
d) None

Answer : b)

Question- 10. What is the shortcut key for new style in LibreOffice Right?
a) Ctrl + F
b) Ctrl + F7
c) Shift + F11
d) Shift + F5

Answer : c)

Question- 11. What is a Debit Card?
a) It is a card issued by the rating agency
b) It is a card used to withdraw cash.
c) It is a card that maintains prepaid balance
d) It is a card that is used to make STD calls.

Answer : b)

Question- 12. What is the colloquial name of Paypal?
a) Cash
b) PayPal money
c) Online Wallet
d) Virtual Wallet

Answer : d)

Question- 13. Which of the following is the shortcut key for print preview?
a) Ctrl + P
b) Shift + P
c) Ctrl + Shift + P
d) Ctrl + Shift + O

Answer : d)

Question- 14. Which of the following do not fall under the wallet?
a) Open eWallet
b) Closed eWallet
c) Semi Closed eWallet
d) Private eWallet

Answer : d)

Question- 15. When was ANUPAM Computer launched?
a) 1993
b) 1992
c) 1991
d) 1990

Answer : c)

Question- 16. What is the full form of EPFO?
a) Employees Provident Fund Organization
b) Employees Provident Fund Original
c) Employees Public Fund Organization
d) Employees Personal Fund Organization

Answer : a)

Question- 17. What is the full name of BCC?
a) Black Carbon Copy
b) Bond Carbon Copy
c) Blind Carbon Copy
d) Blind Carbon Cut

Answer : c)

Question- 18. Where are the signatures in the e-mail?
a) right side
b) left side
c) up
d) below

Answer : d)

Question- 19. What is a program writer on a computer called?
a) programmer
b) computer runner
c) program
d) none of these

Answer : a)

Question- 20. Which of the following is not a ‘Computer Classification’?
a) mini computer
b) notebook computer
c) Mainframe Computer
d) Max frame computer

Answer : d)

Question- 21. What is On-Demand (ODMR) mail relay?
a) SMTP Security Protocol
b) protocol for web page
c) SMTP Extension
d) Hyper Text Transfer Protocol

Answer : c)

Question- 22. Which of the following cable works on high speed internet?
a) Twisted leg cable
b) Fiber cable
c) coaxial cable
d) optical fiber cable

Answer : d)

Question- 23. Exiting email is called ……….
a) Sign Out
b) Single Out
c) Sign in
d) None

Answer : a)

Question- 24. What is the shortcut key to increase font size in LibreOffice Writer?
a) Ctrl + Shift + < b) Ctrl + Shift +>
c) Ctrl + [
d) Ctrl +]

Answer : d)

Question- 25. 3D printing was discovered by
a) Marvin
b) John McCarthy
c) Chuck Hull
d) Satoshi Nakamoto

Answer : c)

Question- 26. What is the minimum length of a WiFi password?
a) 5
b) 6
c) 7
d) 8

Answer : d)

Question- 27. The email sent by whom can be edited?
a) recipient
b) by the sender
c) by both
d) none

Answer : d)

Question- 28. Which of the following websites related to Facebook is famous for photo sharing?
a) Instagram
b) Messenger
c) WhatsApp
d) Twitter

Answer : a)

Question- 29. All websites start with …….
a) Http
b) Htp
c) Otp
d) FTP

Answer : a)

Question- 30. Which of the following shortcut keys is used to increase the size of the selected text?
a) Ctrl + {
b) Ctrl + [
c) Ctrl +]
d) Ctrl + Shift +:

Answer : c)

Question- 31. What is the shortcut of full screen mod in LibreOffice Writer?
a) Ctrl + J
b) Ctrl + Shift + J
c) Shift + K
d) None

Answer : b)

Question- 32. Which of the following is not a top level domain?
a) .Com
b) .org
c) .Army
d) .edu

Answer : c)

Question- 33. Which bar is at the top of LibreOffice Calc?
a) status bar
b) Manubar
c) title bar
d) format bar

Answer : c)

Question- 34. What are the types of scroll bars?
a) 2
b) 3
c) 4
d) None

Answer : a)

Question- 35. What kind of people are found on Facebook?
a) singer
b) student
c) Politician
d. All of the above

Answer : d)

Question- 36. When did Digi Locker start?
a) June 2014
b) June 2015
c) July 2015
d) August 2015

Answer : c)

हम उम्मीद करते हैं कि हमारे द्वारा प्रदान किया गया सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट का पार्ट दसवाँ आपने अच्छे से कर लिया है।

अगर आप के पवित्र दिल 🧡 से हमारे प्रति कुछ शब्द आ रहे हैं तो उनको नीचे 💬 टिप्पणी डिब्बा में नि:संकोच (बिना कोई हिचकिचाहट के) लिख दीजिए, क्योंकि आप और आपकी टिप्पणी हमारे लिए महत्वपूर्ण हैं।

और हां!

सीसीसी के प्रैक्टिस टेस्ट का नेक्स्ट टेस्ट जरूर-जरूर देना है और इसी प्रकार से आपको सम्पूर्ण सीसीसी टेस्ट सेट को सम्पन्न करना हैं।

आपकी जानकारी के लिए बता दूं की सम्पूर्ण सीसीसी टेस्ट सेट में सभी टेस्ट की संख्या 21 हैं, आपको एक-एक करके सभी सीसीसी ऑनलाइन टेस्टों को निपटाना है अर्थात मॉक टेस्ट देना है।

सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट 11 करने से पहले इस सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट 10 के परिणाम को अपने दोस्तों तो बताओ और उनको भी बोलो की “टेस्टजी आपका ऑनलाइन टेस्ट लेने के लिए इंतज़ार कर रहे है”, आप अपने दोस्तों के साथ इस सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट 10 का लिंक भी साझा कर सकते है।

सम्पूर्ण सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट वाले पेज पर जाने के लिए यहां क्लिक करें 👉 CCC Practice Test Set

चलिए फिर, मिलते हैं आगे वाले सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट 11 में, तब तक के लिए

अलविदा! 👋

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top