CCC Practice Test – 11

नमस्कार जी!

मैं हूँ आपका ऑनलाइन मित्र Testji ☺️ जो ‘Testji.com’ पर आपके लिए लेकर आया है ट्रिपलसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट का ग्यारहवाँ भाग!

हमने कुछ महत्वपूर्ण सीसीसी प्रश्न-उत्तरों को चुना है, ताकि हम आपका सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट लेकर पता लगा सके कि आप कितने पानी में हो, मेरा मतलब की आपकी तैयारी किसी है?

तो क्या आपकी आत्मा तैयार है, सीसीसी के 100 प्रश्नों का ऑनलाइन टेस्ट करने के लिए?

CCC Practice Test Part 11
CCC Practice Test Part 11

सीसीसी टेस्ट 11 को शुरू करने से पहले में आपको कुछ जरूर बातें बता देता हूँ-

  • इस सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट 11 में कुल 100 प्रश्न पूछे जाएंगे।
  • प्रत्येक प्रश्न का उत्तर देने की कोशिश करें।
  • इस ऑनलाइन टेस्ट को अधूरा न छोड़े, इसमें आपका ही घाटा है हमारा कुछ नहीं जाता 😜 है।
  • ऑनलाइन टेस्ट संपन्न हो जाने के बाद, आपकी आत्मा से हमारे बारे में जो भी विचार उत्पन्न हो उनको नीचे टिप्पणी डिब्बा में लिखना मत भूलें।

चलिए! 👨‍🏫

अब सीसीसी ऑनलाइन प्रैक्टिस टेस्ट 11 का नारियल 🥥 फोड़कर ‘शुभारंभ’ करते है।

नोट: नीचे दिए गए ‘Start Quiz‘ बटन को दबाने से टेस्ट शुरू होगा।

क्या आपने ‘Nielit Ccc Practice Test In Hindi‘ को फिनिश किया है? अगर नहीं किया है तो किसका इंतज़ार कर रहे है। आइये और सीसीसी के नई टेस्ट को Testji.com के साथ कीजिये।  

नमस्कार!

  • हमारे द्वारा करवाए जाने वाले ‘Nielit Ccc Practice Test In Hindi 11‘ में भी आपको 100 प्रश्न को हल करने का मौका दिया जायेगा। 
  • Ccc Practice Test In Hindi को करने के लिए आपको हमेशा की तरह 1.30 घंटों का समय दिया जायेगा, आप किसी भी प्रश्न को Skip भी कर सकते है।

Nielit Ccc Practice Test In Hindi
Nielit Ccc Practice Test In Hindi

इस सीसीसी टेस्ट को शुरू करने से पहले ये जरूर देख लेवें की आपके पास इस टेस्ट को करने का आवश्यक समय है या नहीं, क्योंकि आप अधूरे Nielit Ccc Practice Test In Hindi का रिजल्ट नहीं देख पाएंगे।

Question- 1. WAN connects to whom?
a) to a city
b) Islands
c) two offices
d) none of it

Answer : b)

Question- 2. What is the full form of IIOT?
a) Index Internet of Things
b) Industrial Internet of Time
c) Internet Internet of Things
d) Industrial Internet of Things

Answer : d)

Question- 3. Which media player is by default in Linux and Ubuntu?
a) Ubuntu Media Center
b) Linux Media Center
c) Windows Media
d) VLC

Answer : d)

Question- 4. Which layer is more popular in OSI model?
a) data link layer
b) Application layer
c) Transport layer
d) network layer

Answer : d)

Question- 5. What is the By default Width of a column in LibreOffice column?
a) .18
b) .89
c) 1.28
d) 1.05

Answer : b)

Question- 6. OLX is based on?
a) C2C
b) C2B
c) B2B
d) B2C

Answer : a)

Question- 7. What is the full form of APR?
a) Annual Percentage Rabit
b) Apple Percentage Rate
c) Annual Page Rate
d) Annual Percentage Rate

Answer : d)

Question- 8. In which Ethernet cable is used?
a) Local Area Network
b) Personal Area Network
c) Metropolitan Area Network
d) Wide Area Network

Answer : a)

Question- 9. Which option will be used to remove slide transition?
a) Split transition
b) None transition
c) Wipe transition
d) Push

Answer : b)

Question- 10. What is the full name of FTP?
a) File Transfer Protocol
b) File Transfer Pro
c) Both
d) None

Answer : a)

Question- 11. The RTGS network is managed by
a) SBI
b) RBI
c) NEFT
d) NIC

Answer : b)

Question- 12. Which symbol is used to mentor someone in WhatsApp?
a) #
b) @
c) $
d) &

Answer : b)

Question- 13. Which bar is immediately below the title bar in the application window?
a) scroll bar
b) ruler bar
c) Man bar
d. All of the above

Answer : c)

Question- 14. When did NEFT start?
a) 2006
b) 2005
c) 2007
d) 2010

Answer : b)

Question- 15. What is Aadhaar Seeding?
a) Linking of Aadhaar with gas connection
b) Linking Aadhaar to SIM
c) Linking Aadhaar to bank
d) Linking Aadhaar with the license of the bike

Answer : c)

Question- 16. What is the limit of videos uploaded to Instagram?
a) 3 to 60 seconds
b) 6 to 60 seconds
c) 10 to 60 seconds
d) no limit

Answer : a)

Question- 17. In which of the following topologies, all the computers are connected to other computers?
a) ring topology
b) mesh topology
c) Bus topology
d) Star topology

Answer : b)

Question- 18. What is the full form of DES?
a) Dataed Encryption Standard
b) Data Encryption Start
c) Data Encryption Standard
d) Data Enter Standard

Answer : c)

Question- 19. What is the timing of NEFT on Saturday?
a) 9:00 am to 5:00 pm
b) 9:30 am to 5:30 pm
c) 9:00 am to 2:00 pm
d) 24 hours

Answer : d)

Question- 20. What is phishing?
a) Scanning
b) Spamming
c) Searching
d) Hacking

Answer : a)

Question- 21. Which is the first RuPay debit card issuing bank?
a) BOB
b) RBI
c) SBI
d) PNB

Answer : c)

Question- 22. Which of the following is not an input device?
a) Mouse
b) VDU
c) Keyboard
d) Light pen

Answer : b)

Question- 23. Which of the following services is not provided by commerce?
a) sell and buy
b) online search
c) online payment
d) online email

Answer : d)

Question- 24. …………. is used to connect two networks in a LAN?
a) router
b) bridge
c) Repeater
d) switch

Answer : b)

Question- 25. How many types of cell references are there in LibreOffice Calc?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

Answer : b)

Question- 26. Which of the following printers is most used?
a) decivile printer
b) character printer
c) laser printer
d) inkjet printer

Answer : c)

Question- 27. What is the maximum limit of IMPS?
a) one lakh
b) two lakhs
c) three lakhs
d) four lakhs

Answer : b) IMPS-Immediate Payment Service

Question- 28. Which of the following software are made presentations in LibreOffice?
a) Libre Office Writer
b) LibreOffice Calc
c) LibreOffice Impress
d) none of it

Answer : c)

Question- 29. Which key will be used to know on the previous slide in LibreOffice Impress?
a) Enter
b) End
c) Page up
d) Page down

Answer : c)

Question- 30. Which of the following is the most popular Web Browser in India?
a) Google Chrome
b) UC Browser
c) Opera
d) Baidu

Answer : a)

Question- 31. Which one of the following options is not in the print dialog box?
a) save
b) copy
c) Paper Size
d) page number

Answer : a)

Question- 32. There is a maximum limit to make friends on Facebook?
a) 4000
b) 5000
c) 6000
d) 7000

Answer : b)

हम उम्मीद करते हैं कि हमारे द्वारा प्रदान किया गया सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट का पार्ट ग्यारहवाँ आपने अच्छे से कर लिया है।

अगर आप के पवित्र दिल 🧡 से हमारे प्रति कुछ शब्द आ रहे हैं तो उनको नीचे 💬 टिप्पणी डिब्बा में नि:संकोच (बिना कोई हिचकिचाहट के) लिख दीजिए, क्योंकि आप और आपकी टिप्पणी हमारे लिए महत्वपूर्ण हैं।

और हां!

सीसीसी के प्रैक्टिस टेस्ट का नेक्स्ट टेस्ट जरूर-जरूर देना है और इसी प्रकार से आपको सम्पूर्ण सीसीसी टेस्ट सेट को सम्पन्न करना हैं।

आपकी जानकारी के लिए बता दूं की सम्पूर्ण सीसीसी टेस्ट सेट में सभी टेस्ट की संख्या 21 हैं, आपको एक-एक करके सभी सीसीसी ऑनलाइन टेस्टों को निपटाना है अर्थात मॉक टेस्ट देना है।

सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट 12 करने से पहले इस सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट 11 के परिणाम को अपने दोस्तों तो बताओ और उनको भी बोलो की “टेस्टजी आपका ऑनलाइन टेस्ट लेने के लिए इंतज़ार कर रहे है”, आप अपने दोस्तों के साथ इस सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट 11 का लिंक भी साझा कर सकते है।

सम्पूर्ण सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट वाले पेज पर जाने के लिए यहां क्लिक करें 👉 CCC Practice Test Set

चलिए फिर, मिलते हैं आगे वाले सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट 12 में, तब तक के लिए

अलविदा! 👋

4 thoughts on “CCC Practice Test – 11”

  1. हमें यह टेस्ट बहुत अच्छा लगा कृपया इस प्रकार के टेस्ट आगे आती रहे तो हम आपके सदा आभारी रहेंगे

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top