CCC Practice Test – 12

नमस्कार जी!

मैं हूँ आपका ऑनलाइन मित्र Testji ☺️ जो ‘Testji.com’ पर आपके लिए लेकर आया है ट्रिपलसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट का बारहवाँ भाग!

हमने कुछ महत्वपूर्ण सीसीसी प्रश्न-उत्तरों को चुना है, ताकि हम आपका सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट लेकर पता लगा सके कि आप कितने पानी में हो, मेरा मतलब की आपकी तैयारी किसी है?

तो क्या आपकी आत्मा तैयार है, सीसीसी के 100 प्रश्नों का ऑनलाइन टेस्ट करने के लिए?

CCC Practice Test Part 12
CCC Practice Test Part 12

सीसीसी टेस्ट 12 को शुरू करने से पहले में आपको कुछ जरूर बातें बता देता हूँ-

  • इस सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट 12 में कुल 100 प्रश्न पूछे जाएंगे।
  • प्रत्येक प्रश्न का उत्तर देने की कोशिश करें।
  • इस ऑनलाइन टेस्ट को अधूरा न छोड़े, इसमें आपका ही घाटा है हमारा कुछ नहीं जाता 😜 है।
  • ऑनलाइन टेस्ट संपन्न हो जाने के बाद, आपकी आत्मा से हमारे बारे में जो भी विचार उत्पन्न हो उनको नीचे टिप्पणी डिब्बा में लिखना मत भूलें।

चलिए! 👨‍🏫

अब सीसीसी ऑनलाइन प्रैक्टिस टेस्ट 12 का नारियल 🥥 फोड़कर ‘शुभारंभ’ करते है।

नोट: नीचे दिए गए ‘Start Quiz‘ बटन को दबाने से टेस्ट शुरू होगा।

Testji.com आज आपका ऑनलाइन टेस्ट लेने जा रहा है ताकि हम जान सकते की आप ‘Ccc Exam Practice Paper In Hindi‘ को कितने अच्छे से कर पते है। 

नमस्कार!

  • हमारे द्वारा करवाए जाने वाले ‘Ccc Exam Practice Paper In Hindi 12‘ में भी आपको 100 प्रश्न को हल करने का मौका दिया जायेगा। 
  • Ccc Practice Test In Hindi को करने के लिए आपको हमेशा की तरह 1.30 घंटों का समय दिया जायेगा, आप किसी भी प्रश्न को Skip भी कर सकते है।

Ccc Exam Practice Paper In Hindi
Ccc Exam Practice Paper In Hindi

इस सीसीसी टेस्ट को शुरू करने से पहले ये जरूर देख लेवें की आपके पास इस टेस्ट को करने का आवश्यक समय है या नहीं, क्योंकि आप अधूरे Ccc Exam Practice Paper In Hindi का रिजल्ट नहीं देख पाएंगे।

Question- 1. From which language is the word rupee derived?
a) Persian
b) Arabic
c) Sanskrit
d) Urdu

Answer : c)

Question- 2. What is the shortcut key for clear formatting in LibreOffice Writer?
a) Ctrl + B
b) Ctrl + Q
c) Ctrl + M
d) Ctrl + T

Answer : c)

Question- 3. Which of the following options will be used to change the printer related settings in LibreOffice Writer?
a) printer
b) print preview
c) Printer setup
d) print setup

Answer : c)

Question- 4. UDAN was launched in which year?
a) Nov 2016
b) Nov 2017
c) Nov 2018
d) Nov 2019

Answer : a)

Question- 5. What is the full form of ESC?
a) Electronic Clearing System
b) Electronic Clearing Service
c) Both
d) None

Answer : c)

Question- 6. Is Fortran?
a) File translation
b) Formula translation
c) floppy disk translation
d) format translation

Answer : b)

Question- 7. Which operating system is in a smartphone?
a) Linux operating system
b) Mac operating system
c) Android operating system
d) none of these

Answer : c)

Question- 8. In Digital Payments, is the preferred transfer Mod for detailed transactions?
a) NEFT
b) IMPS
c) UPI
d) RTGS

Answer : a)

Question- 9. What is the full name of Netiquette?
a) Net Etiquette
b) Internet Etiquette
c) Both
d) None

Answer : c)

Question- 10. Who can edit the mail sent from the following?
a) sender
b) the recipient
c) both
d) none of these

Answer : b)

Question- 11. What is the maximum Zoom in LibreOffice Impress?
a) 5%
b) 100%
c) 500%
d) 3000%

Answer : d)

Question- 12. What is the total number of Row in LibreOffice call?
a) 1048575
b) 1048576
c) 1048577
d) 1048578

Answer : b)

Question- 13. What is the shortcut key to save as in LibreOffice spreadsheet?
a) Shift + Alt + S
b) Ctrl + S
c) Ctrl + Shift + S
d) None

Answer : c)

Question- 14. In a tree topology what is the other node connecting to the root node called?
a) Child Node
b) Last None
c) Second Node
d) None

Answer : a)

Question- 15. If 2, 3, 4 number pages of a file are to be printed, select the correct one from the following?
a) 2: 4
b) 2, 3, 4
c) 2, 3-4
d) 2-4

Answer : d)

Question- 16. What are people using the Internet called?
a) Public
b) Netizens
c) Netiquette
d) Internet

Answer : b)

Question- 17. Indian currency symbol ₹ is made up of a combination of which two languages?
a) Arabic, Persian
b) Devanagari, Arabic
c) Devanagari, Roman
d. All of the above

Answer : c)

Question- 18. How many characters can be in a Uniform Resource Locator?
a) 2005
b) 2083
c) 500
d) 1024

Answer : b)

Question- 19. Linux is the heart of the operating system?
a) Shell
b) CPU
c) Memory
d) Kernel

Answer : d)

Question- 20. Which of the following is not a transition effect?
a) Blinks diagonal
b) Blinds vertical
c) Fade through black
d) Dissolve

Answer : a)

Question- 21. Where is the Macros command in LibreOffice?
a) File
b) Edit
c) View
d) Tools

Answer : d)

Question- 22. When you add a software stack, such as operating systems and application services, does the model shift to ……… model?
a) SaaS
b) PaaS
c) LaaS
d) CaaS

Answer : a)

Question- 23. How many rupees of Maxim can be transacted through RTGS?
a) five million
b) two lakhs
c) 1 million
d) ten million

Answer : c)

Question- 24. What is the address of the last cell in LibreOffice Calc?
a) AMJ1024
b) AMJ1048576
c) XFD1048576
d) XFD1024

Answer : b)

Question- 25. Which menu is used to make comments in the libra office call?
a) Edit
b) Format
c) Insert
d) None

Answer : c)

Question- 26. Which text and number can be best represented?
a) Table Slide
b) Layout Slide
c) Bullet Slide
d) Title Slide

Answer : a)

Question- 27. What will be the full name of UFS?
a) Uniform flash storage
b) Universal flash service
c) Universal flash storage
d) None

Answer : c)

Question- 28. In 1956, the conference which started the AI ​​revolution was held?
a) Howard
b) New York
c) Dortmouth
d) Stanford

Answer : c)

Question- 29. What does the # symbol mean in Twitter?
a) MSG
b) Retweet
c) Mention
d) Trending

Answer : d)

Question- 30. What is the timing of NEFT on Saturday?
a) 6 hours
b) 12 hours
c) 24 hours
d) none of the above

Answer : c)

Question- 31. In OSI model, the transport layer is between the network and which layer?
a) presentation
b) Applications
c) data link
d) Season

Answer : d)

Question- 32. Commerce bank system is included in India?
a) Regional Rural banks Cooperative Bank
b) Schedule and non scheduled banks
c) Nationalized and private bank
d) Land Development Banks

Answer : b)

Question- 33. How much are the number of digits in IFSC code?
a) 11 digits
b) 3 alphabets, 11 digits
c) 6 alphabets, 11 digits
d) 4 alphabets, 12 digits

Answer : a)

हम उम्मीद करते हैं कि हमारे द्वारा प्रदान किया गया सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट का पार्ट बारहवाँ आपने अच्छे से कर लिया है।

अगर आप के पवित्र दिल 🧡 से हमारे प्रति कुछ शब्द आ रहे हैं तो उनको नीचे 💬 टिप्पणी डिब्बा में नि:संकोच (बिना कोई हिचकिचाहट के) लिख दीजिए, क्योंकि आप और आपकी टिप्पणी हमारे लिए महत्वपूर्ण हैं।

और हां!

सीसीसी के प्रैक्टिस टेस्ट का नेक्स्ट टेस्ट जरूर-जरूर देना है और इसी प्रकार से आपको सम्पूर्ण सीसीसी टेस्ट सेट को सम्पन्न करना हैं।

आपकी जानकारी के लिए बता दूं की सम्पूर्ण सीसीसी टेस्ट सेट में सभी टेस्ट की संख्या 21 हैं, आपको एक-एक करके सभी सीसीसी ऑनलाइन टेस्टों को निपटाना है अर्थात मॉक टेस्ट देना है।

सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट 13 करने से पहले इस सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट 12 के परिणाम को अपने दोस्तों तो बताओ और उनको भी बोलो की “टेस्टजी आपका ऑनलाइन टेस्ट लेने के लिए इंतज़ार कर रहे है”, आप अपने दोस्तों के साथ इस सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट 12 का लिंक भी साझा कर सकते है।

सम्पूर्ण सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट वाले पेज पर जाने के लिए यहां क्लिक करें 👉 CCC Practice Test Set

चलिए फिर, मिलते हैं आगे वाले सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट 13 में, तब तक के लिए

अलविदा! 👋

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top