CCC Practice Test – 13

नमस्कार जी!

मैं हूँ आपका ऑनलाइन मित्र Testji ☺️ जो ‘Testji.com’ पर आपके लिए लेकर आया है ट्रिपलसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट का तेरहवाँ भाग!

हमने कुछ महत्वपूर्ण सीसीसी प्रश्न-उत्तरों को चुना है, ताकि हम आपका सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट लेकर पता लगा सके कि आप कितने पानी में हो, मेरा मतलब की आपकी तैयारी किसी है?

तो क्या आपकी आत्मा तैयार है, सीसीसी के 100 प्रश्नों का ऑनलाइन टेस्ट करने के लिए?

CCC Practice Test Part 13
CCC Practice Test Part 13

सीसीसी टेस्ट 13 को शुरू करने से पहले में आपको कुछ जरूर बातें बता देता हूँ-

  • इस सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट 13 में कुल 100 प्रश्न पूछे जाएंगे।
  • प्रत्येक प्रश्न का उत्तर देने की कोशिश करें।
  • इस ऑनलाइन टेस्ट को अधूरा न छोड़े, इसमें आपका ही घाटा है हमारा कुछ नहीं जाता 😜 है।
  • ऑनलाइन टेस्ट संपन्न हो जाने के बाद, आपकी आत्मा से हमारे बारे में जो भी विचार उत्पन्न हो उनको नीचे टिप्पणी डिब्बा में लिखना मत भूलें।

चलिए! 👨‍🏫

अब सीसीसी ऑनलाइन प्रैक्टिस टेस्ट 13 का नारियल 🥥 फोड़कर ‘शुभारंभ’ करते है।

नोट: नीचे दिए गए ‘Start Quiz‘ बटन को दबाने से टेस्ट शुरू होगा।

क्या आप भी ‘Ccc Online Mock Test In Hindi‘ की तलाश में है? अब आपको कहीं पर भी जाने की जरुरत नहीं है क्योंकि Testji.com पर आपको सीसीसी के सभी ऑनलाइन प्रैक्टिस टेस्ट मिलेंगे वो भी बिलकुल फ्री। 

नमस्कार!

  • हमारे द्वारा करवाए जाने वाले ‘Ccc Online Mock Test In Hindi 13‘ में भी आपको 100 प्रश्न को हल करने का मौका दिया जायेगा। 
  • Ccc Practice Test In Hindi को करने के लिए आपको हमेशा की तरह 1.30 घंटों का समय दिया जायेगा, आप किसी भी प्रश्न को Skip भी कर सकते है।

Ccc Online Mock Test In Hindi
Ccc Online Mock Test In Hindi

इस सीसीसी टेस्ट को शुरू करने से पहले ये जरूर देख लेवें की आपके पास इस टेस्ट को करने का आवश्यक समय है या नहीं, क्योंकि आप अधूरे Ccc Online Mock Test In Hindi का रिजल्ट नहीं देख पाएंगे।

Question- 1. How many copies of the LibreOffice Calc spreadsheet are required to print using the clot option?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

Answer : a)

Question- 2. Action buttons can be added to slides, ……… by action button command of menu?
a) Slide show menu
b) Insert Menu
c) View Menu
d) none

Answer : d)

Question- 3. What is the nature of Quick Response Code?
a) Circular
b) Square
c) Horizontal
d) Rectangle

Answer : b)

Question- 4. What is the full form of P2P?
a) Public to Public
b) Point to Point
c) Peer to Peer
d) none of these

Answer : c)

Question- 5. What is the use of Ctrl + G shortcut key in LibreOffice?
a) Go to page
b) Go to heading
c) Go to line
d) Go to text

Answer : a)

Question- 6. What is the shortcut key to delete a file without sending it to the Recycle Bin?
a) Shift + Del
b) Ctrl + Shift +
c) Ctrl + X
d) Ctrl + Shift + Del

Answer : a)

Question- 7. Emails sent appear on ……….
a) Sent Box
b) Draft
c) Inbox
d) None

Answer : a)

Question- 8. In which email do users name and domain name differ from Symbol?
a) @
b) #
c) *
d) &

Answer : a)

Question- 9. SMTP protocol has a port number?
a) 22
b) 25
c) 80
d) 110

Answer : b)

Question- 10. You are on G7 years, which will be the active cell after pressing the home button?
a) G2
b) G4
c) A3
d) A1

Answer : d)

Question- 11. Which of the following transactions can be done below ₹ 100000?
a) RTGS
b) IMPS
c) both of the above
d) none of these

Answer : b)

Question- 12 In which of the following topology is the computer connected to a hub?
a) Star topology
b) ring topology
c) tree topology
d) mesh topology

Answer : a)

Question- 13. What is the basic protocol of Internet?
a) FTP
b) SMTP
c) TCP / IP
d) HTTP

Answer : c)

Question- 14. The full name of TFT is ………….
a) Thin Film Transition
b) Thin Film Transistor
c) Thin Film Transaction
d) None

Ans b)

Question- 15. What is the work done on the Internet?
a) Surfing
b) Hosting
c) Traffic
d) None

Answer : a)

Question- 16. What is the full form of EDI?
a) Electronic Domain Interchange
b) Electronic data interchange
c) Electronic Digital Interchange
d. All of the above

Answer : b)

Question- 17. What is the full name of DNS?
a) Dynamic Name System
b) Distributor Name System
c) Domain Name System
d. All of the above

Answer : c)

Question- 18. What is the shortcut key to full screen Libreoffice Calc?
a) Ctrl + Shift + J
b) Ctrl + Shift + G
c) Ctrl + Alt + G
d) None

Answer : a)

Question- 19. Who is the founder of Facebook?
a) Bill Gates
b) Team Berners Lee
c) Mark Zuckerberg
d. All of the above

Answer : d)

Question- 20. What is the whole system connected to internet called hardware, software or something else?
a) Internet of Things
b) home network
c) a and b
d) Cyber ​​Security

Answer : c)

Question- 21. While writing a text, the first word is short and then all the big words are typed. Which of the following is the case?
a) Toggle Case
b) Lower Case
c) Upper Case
d) Sentence Case

Answer : a)

Question- 22. Which side of the legend appears by default in Bar Chart?
a) right
b) left
c) in the middle
d) below

Answer : a)

Question- 23. An example of a warm boot?
a) restart
b) sleep
c) Shutdown
d) Hibernate

Answer : a)

Question- 24. Which of the following storage disks is like a round plate?
a) Random access memory
b) Compact Disc
c) floppy disk
d) b and c

Answer : d)

Question- 25. Which signal is sent by a command named Kill-9?
a) Stop
b) Kill
c) Trim
d) Int

Answer : b)

Question- 26. What is the instruction execution order in batch processing operating system?
a) Random
b) Priority
c) First Come First serve
d) None

Answer : c)

Question- 27. The processing speed of a computer is measured in
a) Hz
b) GHz
c) seconds
d) bit

Answer : a)

Question- 28. What is the full form of CRM?
a) Customer Relationship Management
b) Custom Relationship Management
c) Customer Relationship Management
d) None

Answer : a)

Question- 29. Which option will be used to search mail?
a) Sent
b) Outbox
c) search-mailbox
d) draft

Answer : c)

Question- 30. What is the maximum size of individual file to be uploaded in DigiLocker?
a) 5 MB
b) 10 MB
c) 15 MB
d) 20 MB

Answer : b)

हम उम्मीद करते हैं कि हमारे द्वारा प्रदान किया गया सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट का पार्ट तेरहवाँ आपने अच्छे से कर लिया है।

अगर आप के पवित्र दिल 🧡 से हमारे प्रति कुछ शब्द आ रहे हैं तो उनको नीचे 💬 टिप्पणी डिब्बा में नि:संकोच (बिना कोई हिचकिचाहट के) लिख दीजिए, क्योंकि आप और आपकी टिप्पणी हमारे लिए महत्वपूर्ण हैं।

और हां!

सीसीसी के प्रैक्टिस टेस्ट का नेक्स्ट टेस्ट जरूर-जरूर देना है और इसी प्रकार से आपको सम्पूर्ण सीसीसी टेस्ट सेट को सम्पन्न करना हैं।

आपकी जानकारी के लिए बता दूं की सम्पूर्ण सीसीसी टेस्ट सेट में सभी टेस्ट की संख्या 21 हैं, आपको एक-एक करके सभी सीसीसी ऑनलाइन टेस्टों को निपटाना है अर्थात मॉक टेस्ट देना है।

सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट 14 करने से पहले इस सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट 13 के परिणाम को अपने दोस्तों तो बताओ और उनको भी बोलो की “टेस्टजी आपका ऑनलाइन टेस्ट लेने के लिए इंतज़ार कर रहे है”, आप अपने दोस्तों के साथ इस सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट 13 का लिंक भी साझा कर सकते है।

सम्पूर्ण सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट वाले पेज पर जाने के लिए यहां क्लिक करें 👉 CCC Practice Test Set

चलिए फिर, मिलते हैं आगे वाले सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट 14 में, तब तक के लिए

अलविदा! 👋

2 thoughts on “CCC Practice Test – 13”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top