CCC Practice Test – 14

नमस्कार जी!

मैं हूँ आपका ऑनलाइन मित्र Testji ☺️ जो ‘Testji.com’ पर आपके लिए लेकर आया है ट्रिपलसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट का चौदहवाँ भाग!

हमने कुछ महत्वपूर्ण सीसीसी प्रश्न-उत्तरों को चुना है, ताकि हम आपका सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट लेकर पता लगा सके कि आप कितने पानी में हो, मेरा मतलब की आपकी तैयारी किसी है?

तो क्या आपकी आत्मा तैयार है, सीसीसी के 100 प्रश्नों का ऑनलाइन टेस्ट करने के लिए?

CCC Practice Test Part 14
CCC Practice Test Part 14

सीसीसी टेस्ट 14 को शुरू करने से पहले में आपको कुछ जरूर बातें बता देता हूँ-

  • इस सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट 14 में कुल 100 प्रश्न पूछे जाएंगे।
  • प्रत्येक प्रश्न का उत्तर देने की कोशिश करें।
  • इस ऑनलाइन टेस्ट को अधूरा न छोड़े, इसमें आपका ही घाटा है हमारा कुछ नहीं जाता 😜 है।
  • ऑनलाइन टेस्ट संपन्न हो जाने के बाद, आपकी आत्मा से हमारे बारे में जो भी विचार उत्पन्न हो उनको नीचे टिप्पणी डिब्बा में लिखना मत भूलें।

चलिए! 👨‍🏫

अब सीसीसी ऑनलाइन प्रैक्टिस टेस्ट 14 का नारियल 🥥 फोड़कर ‘शुभारंभ’ करते है।

नोट: नीचे दिए गए ‘Start Quiz‘ बटन को दबाने से टेस्ट शुरू होगा।

क्या आपको ‘Ccc Free Mock Test In Hindi‘ देना है?, आप सही जगह पर है। हम सीसीसी के स्टूडेंट्स के लिए स्पेशल ऑनलाइन टेस्ट लेकर आते है। 

नमस्कार!

  • हमारे द्वारा करवाए जाने वाले ‘Ccc Free Mock Test In Hindi 14‘ में भी आपको 100 प्रश्न को हल करने का मौका दिया जायेगा। 
  • Ccc Practice Test In Hindi को करने के लिए आपको हमेशा की तरह 1.30 घंटों का समय दिया जायेगा, आप किसी भी प्रश्न को Skip भी कर सकते है।

Ccc Free Mock Test In Hindi
Ccc Free Mock Test In Hindi

इस सीसीसी टेस्ट को शुरू करने से पहले ये जरूर देख लेवें की आपके पास इस टेस्ट को करने का आवश्यक समय है या नहीं, क्योंकि आप अधूरे Ccc Free Mock Test In Hindi का रिजल्ट नहीं देख पाएंगे।

Question- 1. Facebook owned application through which we can upload videos and images?
a) Google Meat
b) LinkedIn
c) Instagram
d) none of these

Answer : c)

Question- 2. The maximum width of a column can be?
a) 100
b) 200
c) 300
d) 400

Answer : a)

Question- 3. Ethernet is used in ……………..?
a) LAN
b) MAN
c) WAN
d) PAN

Answer : a)

Question- 4. Does the certificate authority sign the digital certificate?
a) it’s on private key
b) it’s on public key
c) users public key
d) users private key

Answer : d)

Question- 5. When was the Linux operating system launched?
a) 17 September 1991
b) 17 September 1992
c) 25 April 1995
d) 29 November 1991

Answer : a)

Question- 6. Which product was launched by the payment app Paytm through electronic platform?
a) Gold
b) Brose
c) Platinum
d) Silver

Answer : a)

Question- 7. Which of the following commands is used to display all files, including files hidden in the current directory and its subdirectories?
a) Ls-r
b) Ls-l
c) Ls-ar
d) Ls-a

Answer : c)

Question- 8. Which of the following shortcut keys is used to edit a cell?
a) F1
b) F2
c) F3
d) F4

Answer : b)

Question- 9. How many digits are there in IMEI?
a) 12
b) 14
c) 15
d) 16

Answer : c)

Question- 10. Phones which provide advanced facilities are not usually found in cellular phones, what are they called?
a) tablet
b) smartphones
c) notebook
d) DSLR

Answer : b)

Question- 11. What is the function of POP3?
a) sending mail
b) Receiving mail
c) Accessing Mail
d) none of the above

Answer : b)

Question- 12. A standalone malware is a computer program that repeats itself and spreads to other computers?
a) Operating System
b) Worm
c) Disk Cleanup
d) hardware

Answer : b)

Question- 13. Which of the following is not an option of edit menu of LibreOffice Impress?
a) cut
b) copy
c) duplicate
d) page setup

Answer : d)

Question- 14. What is the shortcut key to copy selected text?
a) Ctrl + V
b) Ctrl + C
c) Ctrl + Shift + C
d) Ctrl + Shift + V

Answer : b)

Question- 15. What is the name of India’s first web browser?
a) Mosaic
b) Edge
c) Epic
d) Safari

Answer : c)

Question- 16. What is the shortcut key to page break for a paragraph?
a) Ctrl + Enter
b) Ctrl + B
c) Ctrl + Shift + Enter
d) Shift + Enter

Answer : a)

Question- 17. What is E-Sanjeevani?
a) Transport
b) Tele Medicine
c) banking
d) Railways

Answer : b)

Question- 18. URL How many parts does it have?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

Answer : d)

Question- 19. Which of the following types of files are created by word processing?
a) database file
b) storage file
c) document file
d) None

Answer : c)

Question- 20. How many layers are there in TCP / IP?
a) 4
b) 5
c) 7
d) None of these

Answer : a)

Question- 21. What is the full form of IDS?
a) Internet Detection System
b) Intrusion Detection System
c) Intrusion Detection System
d) None

Answer : b)

Question- 22. What is the shortcut key to add ‘new slide’ in a presentation?
a) Ctrl + M
b) Ctrl + N
c) Ctrl + D
d) None

Answer : a)

Question- 23. Which of the following cannot be used in network topology?
a) Hub
b) Router
c) Switch
d) Motherboard

Answer : d)

Question- 24. When was Orkut launched?
a) 24 jan. 2004
b) 20 jan. 2005
c) 21 jan. 2006
d) 28 jan. 2008

Answer : a)

Question- 25. Who is the founder of Alibaba?
a) Jack ma
b) Steav jobs
c) Bill gates
d) None

Answer : a)

Question- 26. What kind of input device is a light pen?
a) Mechanical input device
b) Optical output device
c) Optical input device
d) Electronic input device

Answer : c)

Question- 27. What memory does the CPU have?
a) RAM
b) Main Memory
c) Secondary Memory
d) Cache Memory

Answer : d)

Question- 28. Where is the default file saved in Libreoffice?
a) Desktop
b) Document
c) Download
d) None of these

Answer : b)

Question- 29. What type of software is antivirus?
a) Utility Software
b) application software
c) system software
d) Firmware Software

Answer : a)

हम उम्मीद करते हैं कि हमारे द्वारा प्रदान किया गया सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट का पार्ट चौदहवाँ आपने अच्छे से कर लिया है।

अगर आप के पवित्र दिल 🧡 से हमारे प्रति कुछ शब्द आ रहे हैं तो उनको नीचे 💬 टिप्पणी डिब्बा में नि:संकोच (बिना कोई हिचकिचाहट के) लिख दीजिए, क्योंकि आप और आपकी टिप्पणी हमारे लिए महत्वपूर्ण हैं।

और हां!

सीसीसी के प्रैक्टिस टेस्ट का नेक्स्ट टेस्ट जरूर-जरूर देना है और इसी प्रकार से आपको सम्पूर्ण सीसीसी टेस्ट सेट को सम्पन्न करना हैं।

आपकी जानकारी के लिए बता दूं की सम्पूर्ण सीसीसी टेस्ट सेट में सभी टेस्ट की संख्या 21 हैं, आपको एक-एक करके सभी सीसीसी ऑनलाइन टेस्टों को निपटाना है अर्थात मॉक टेस्ट देना है।

सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट 15 करने से पहले इस सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट 14 के परिणाम को अपने दोस्तों तो बताओ और उनको भी बोलो की “टेस्टजी आपका ऑनलाइन टेस्ट लेने के लिए इंतज़ार कर रहे है”, आप अपने दोस्तों के साथ इस सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट 14 का लिंक भी साझा कर सकते है।

सम्पूर्ण सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट वाले पेज पर जाने के लिए यहां क्लिक करें 👉 CCC Practice Test Set

चलिए फिर, मिलते हैं आगे वाले सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट 15 में, तब तक के लिए

अलविदा! 👋

2 thoughts on “CCC Practice Test – 14”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top