CCC Practice Test – 16

नमस्कार जी!

मैं हूँ आपका ऑनलाइन मित्र Testji ☺️ जो ‘Testji.com’ पर आपके लिए लेकर आया है ट्रिपलसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट का सोलहवाँ भाग!

हमने कुछ महत्वपूर्ण सीसीसी प्रश्न-उत्तरों को चुना है, ताकि हम आपका सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट लेकर पता लगा सके कि आप कितने पानी में हो, मेरा मतलब की आपकी तैयारी किसी है?

तो क्या आपकी आत्मा तैयार है, सीसीसी के 100 प्रश्नों का ऑनलाइन टेस्ट करने के लिए?

CCC Practice Test Part 16
CCC Practice Test Part 16

सीसीसी टेस्ट 16 को शुरू करने से पहले में आपको कुछ जरूर बातें बता देता हूँ-

  • इस सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट 16 में कुल 100 प्रश्न पूछे जाएंगे।
  • प्रत्येक प्रश्न का उत्तर देने की कोशिश करें।
  • इस ऑनलाइन टेस्ट को अधूरा न छोड़े, इसमें आपका ही घाटा है हमारा कुछ नहीं जाता 😜 है।
  • ऑनलाइन टेस्ट संपन्न हो जाने के बाद, आपकी आत्मा से हमारे बारे में जो भी विचार उत्पन्न हो उनको नीचे टिप्पणी डिब्बा में लिखना मत भूलें।

चलिए! 👨‍🏫

अब सीसीसी ऑनलाइन प्रैक्टिस टेस्ट 16 का नारियल 🥥 फोड़कर ‘शुभारंभ’ करते है।

नोट: नीचे दिए गए ‘Start Quiz‘ बटन को दबाने से टेस्ट शुरू होगा।

सीसीसी कंप्यूटर कोर्स कर रहे स्टूडेंट्स के लिए आज का ‘Ccc Exam Practice Set In Hindi‘ करना बहुत आवश्यक है। इस टेस्ट को सीसीसी के नए सिलेबस के आधार पर बनाया गया है। 

नमस्कार!

  • हमारे द्वारा करवाए जाने वाले ‘Ccc Exam Practice Set In Hindi 16‘ में भी आपको 100 प्रश्न को हल करने का मौका दिया जायेगा। 
  • Ccc Practice Test In Hindi को करने के लिए आपको हमेशा की तरह 1.30 घंटों का समय दिया जायेगा, आप किसी भी प्रश्न को Skip भी कर सकते है।

Ccc Exam Practice Set In Hindi
Ccc Exam Practice Set In Hindi

इस सीसीसी टेस्ट को शुरू करने से पहले ये जरूर देख लेवें की आपके पास इस टेस्ट को करने का आवश्यक समय है या नहीं, क्योंकि आप अधूरे Ccc Exam Practice Set In Hindi का रिजल्ट नहीं देख पाएंगे।

Question- 1. What is the color of the ₹ 50 note?
a) Magenta
b) Stone Gray
c) Lavender
d) Fluorescent blue

Answer : d)

Question- 2. What is the default font size in Libra Office Writer?
a) 12
b) 10
c) 14
d) 16

Answer : a)

Question- 3. Which command is used to add a print job to a queue?
a) IPQ
b) IPR
c) IPD
d) IIPD

Answer : b)

Question- 4. What is the full name of IPO?
a) Input Process Output
b) Input program output
c) Integrated Process Output
d) Integrated program on board

Answer : a)

Question- 5. Which layer of the OSI (International Standard Organization) model is responsible for constructing and identifying the frane boundary line?
a) Data Link Layer
b) Physical Layer
c) Network Layer
d) Transport Layer

Answer : a)

Question- 6. Which of the following commands is used to access SMB shares on Linux systems?
a) SMBserver
b) SMD
c) NFS
d) SMBclient

Answer : d)

Question- 7. What should be kept in mind while replying to a post?
a) Those who come to mind should speak
b) Should reply to the same type of post
c) should only say what you say from the front
d) all appropriate

Answer : c)

Question- 8. How many digits are there in IMEI?
a) 10
b) 14
c) 15
d) 21

Answer : c)

Question- 9. What is called when the computer does not react in the initial state?
a) Hang
b) Dead
c) Senseless
d) None

Answer : a)

Question- 10. How much is the UPI PIN?
a) 2 to 3
b) 3 to 4
c) 4 to 6
d) 7 to 12

Answer : c)

Question- 11. What is the shortcut key of the formula bar in LibreOffice Writer?
a) F2
b) Ctrl + F2
c) Shift + F2
d) Alt + F2

Answer : a)

Question- 12. What is * 99 #?
a) OTP
b) USSD
c) QR
d) None

Answer : b)

Question- 13. Which of the following do not provide mail services?
a) Yahoo
b) G-mail
c) Facebook
d) None

Answer : c)

Question- 14. Who counts the numbers in a computer?
a) ALU
b) CU
c) Monitor
d) UPS

Answer : a)

Question- 15. If the cell address changes after copying the formula, then the address is known as ……….
a) Absolute address
b) Relative Address
c) Mixed Address
d) Dynamic address

Answer : b)

Question- 16. What type of breaks can be given in a document with the break command?
a) page break
b) section break
c) column break
d. All of the above

Answer : d)

Question- 17. Is not related to Internet of Things (IOT)?
a) Process
b) connectivity
c) Security
d) People

Answer : c)

Question- 18. This shortcut key is used to add new slides in LibreOffice Impress?
a) Ctrl + M
b) Ctrl + N
c) Ctrl + T
d) Ctrl + S

Answer : a)

Question- 19. It is used to determine the timing on a slide in a presentation?
a) rehearsal
b) slide timer
c) Slide Timing Tool
d) slide tool

Answer : a)

Question- 20. Who do we pay to use the Internet?
a) Government
b) Microsoft
c) Internet Service Provider (ISP)
d) Google

Answer : c)

Question- 21. With whom is MNREGA related?
a) Tourism
b) business
c) employment
d) none of these

Answer : c)

Question- 22. What is the full form of IFSC?
a) Indian Financial Speed ​​Code
b) Indian Financial System Code
c) Indian Final System Code
d) None

Answer : b)

Question- 23. If the payment being made from UPI fails, then in what time the money is returned?
a) a Hours
b) 2 Working Day
c) 24 Hours
d) 72 Hours
Answer : a)

Question- 24. Where is a microprocessor used?
a) in mobile
b) in computer or laptop
c) in tablet
d. All of the above

Answer : d)

Question- 25. What is the example of WhatsApp?
a) Instant Pay
b) instant messaging
c) instant message
d) none of it

Answer : b)

Question- 26. E-Pragati app is related to which state?
a) Karnataka
b) Andhra Pradesh
c) Himachal
d) State Delhi

Answer : b)

Question- 27. What is the full form of ICT?
a) Information and computer technology
b) Information and communications teacher
c) Information and come technology
d) Information and communications technology

Answer : d)

Question- 28. What is the shortcut key for Paste Special?
a) Ctrl + Shift + N
b) Ctrl + Shift + V
c) Ctrl + Alt + V
d) Alt + Ctrl + Shift + V

Answer : b)

Question- 29. What file extension is there for a template in LibreOffice Writer?
a) .odt
b) .odp
c) .ott
d) .doc

Answer : a)

Question- 30. When you delete a file or folder, where is it temporarily stored?
a) in the recycling bin
b) on my computer
c) in delete folder
d) In the delete file folder

Answer : a)

हम उम्मीद करते हैं कि हमारे द्वारा प्रदान किया गया सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट का पार्ट सोलहवाँ आपने अच्छे से कर लिया है।

अगर आप के पवित्र दिल 🧡 से हमारे प्रति कुछ शब्द आ रहे हैं तो उनको नीचे 💬 टिप्पणी डिब्बा में नि:संकोच (बिना कोई हिचकिचाहट के) लिख दीजिए, क्योंकि आप और आपकी टिप्पणी हमारे लिए महत्वपूर्ण हैं।

और हां!

सीसीसी के प्रैक्टिस टेस्ट का नेक्स्ट टेस्ट जरूर-जरूर देना है और इसी प्रकार से आपको सम्पूर्ण सीसीसी टेस्ट सेट को सम्पन्न करना हैं।

आपकी जानकारी के लिए बता दूं की सम्पूर्ण सीसीसी टेस्ट सेट में सभी टेस्ट की संख्या 21 हैं, आपको एक-एक करके सभी सीसीसी ऑनलाइन टेस्टों को निपटाना है अर्थात मॉक टेस्ट देना है।

सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट 17 करने से पहले इस सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट 16 के परिणाम को अपने दोस्तों तो बताओ और उनको भी बोलो की “टेस्टजी आपका ऑनलाइन टेस्ट लेने के लिए इंतज़ार कर रहे है”, आप अपने दोस्तों के साथ इस सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट 16 का लिंक भी साझा कर सकते है।

सम्पूर्ण सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट वाले पेज पर जाने के लिए यहां क्लिक करें 👉 CCC Practice Test Set

चलिए फिर, मिलते हैं आगे वाले सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट 17 में, तब तक के लिए

अलविदा! 👋

2 thoughts on “CCC Practice Test – 16”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top