CCC Practice Test – 18

नमस्कार जी!

मैं हूँ आपका ऑनलाइन मित्र Testji ☺️ जो ‘Testji.com’ पर आपके लिए लेकर आया है ट्रिपलसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट का अठारहवाँ भाग!

हमने कुछ महत्वपूर्ण सीसीसी प्रश्न-उत्तरों को चुना है, ताकि हम आपका सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट लेकर पता लगा सके कि आप कितने पानी में हो, मेरा मतलब की आपकी तैयारी किसी है?

तो क्या आपकी आत्मा तैयार है, सीसीसी के 100 प्रश्नों का ऑनलाइन टेस्ट करने के लिए?

CCC Practice Test Part 18
CCC Practice Test Part 18

सीसीसी टेस्ट 18 को शुरू करने से पहले में आपको कुछ जरूर बातें बता देता हूँ-

  • इस सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट 18 में कुल 100 प्रश्न पूछे जाएंगे।
  • प्रत्येक प्रश्न का उत्तर देने की कोशिश करें।
  • इस ऑनलाइन टेस्ट को अधूरा न छोड़े, इसमें आपका ही घाटा है हमारा कुछ नहीं जाता 😜 है।
  • ऑनलाइन टेस्ट संपन्न हो जाने के बाद, आपकी आत्मा से हमारे बारे में जो भी विचार उत्पन्न हो उनको नीचे टिप्पणी डिब्बा में लिखना मत भूलें।

चलिए! 👨‍🏫

अब सीसीसी ऑनलाइन प्रैक्टिस टेस्ट 18 का नारियल 🥥 फोड़कर ‘शुभारंभ’ करते है।

नोट: नीचे दिए गए ‘Start Quiz‘ बटन को दबाने से टेस्ट शुरू होगा।

Ccc Mock Test Paper In Hindi Pdf‘ एक बेहतरीन सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट है जिसे सीसीसी स्टूडेंट्स को जरूर करना चाहिए ताकि वे अपने सीसीसी एग्जाम में अच्छे ग्रेड से पास हो सकें। 

नमस्कार!

  • हमारे द्वारा करवाए जाने वाले ‘Ccc Mock Test Paper In Hindi Pdf 18‘ में भी आपको 100 प्रश्न को हल करने का मौका दिया जायेगा। 
  • Ccc Practice Test In Hindi को करने के लिए आपको हमेशा की तरह 1.30 घंटों का समय दिया जायेगा, आप किसी भी प्रश्न को Skip भी कर सकते है।

Ccc Mock Test Paper In Hindi Pdf
Ccc Mock Test Paper In Hindi Pdf

इस सीसीसी टेस्ट को शुरू करने से पहले ये जरूर देख लेवें की आपके पास इस टेस्ट को करने का आवश्यक समय है या नहीं, क्योंकि आप अधूरे Ccc Mock Test Paper In Hindi Pdf का रिजल्ट नहीं देख पाएंगे।

Question- 1. Which shortcut key is used to help a computer?
a) F1
b) F2
c) F3
d) F4

Answer : a)

Question- 2. What is the full form of G2C?
a) Government to Citizen
b) Government to Customer
c) Government to Consumers
d) none of the above

Answer : a)

Question- 3. HTML (Hyper Text Markup Language) is used for?
a) software
b) web browser
c) web page
d) none of these

Answer : c)

Question- 4. Which of the following is an example of an input device?
a) Central Processing Unit
b) screener
c) monitor
d) Printer

Answer : b)

Question- 5. Which of the following techniques can be used to hide information inside a picture?
a) Rootkits
b) Stenography
c) Bitmapping
d) Image-rendering

Answer : b)

Question- 6. Which of the following can make multiple desktops?
a) Taskbar icon
b) Store icon
c) Task view icon
d) Task review icon

Answer : c)

Question- 7. Who designed DES?
a) IMB
b) Google
c) Microsoft
d) Yahoo

Answer : a)

Question- 8. With whom is ISAAC ASIMOV related?
a) Robot Series
b) Cloud Series
c) Black Chain
d) none of these

Answer : a)

Question- 9. In calc Non-numerical or Alphabet are show in cell?
a) Left
b) Right
c) Center
d) Bottom

Answer : a)

Question- 10. LibreOffice Impress presentation has a default template?
a) Title and contact
b) Content only
c) Image only
d) Title only

Answer : a)

Question- 11. Why is it necessary to shut down the computer after the office work is over?
a) Security
b) Performance
c) Capacity
d) None

Answer : a)

Question- 12. Which of the following is the currently famous printer?
a) inkjet printer
b) laser printer
c) dot matrix printer
d) drum printer

Answer : b)

Question- 13. Which of the following is not a mobile operating system?
a) Windows 10
b) DOS
c) iOS
d) Symbian

Answer : b)

Question- 14. How many types of reactions can be done on Facebook posts?
a) 4
b) 5
c) 6
d) 7

Answer : d)

Question- 15. From which generation of computers did the assembly language develop?
a) first generation
b) second generation
c) Third Generation
d) Fourth generation

Answer : b)

Question- 16. What does S mean in PSP with respect to UPI?
a) Payment Server Provider
b) Payment service provider
c) Payment system provider
d) None

Answer : b)

Question- 17. For India, which browser was launched in July 2010?
a) Google Chrome
b) Mozilla Firefox
c) Internet Explorer
d) Epic

Answer : d)

Question- 18. What is the size of by default font in LibreOffice Writer?
a) 10
b) 11
c) 12
d) 13

Answer : c)

Question- 19. What is the full name of Telnet?
a) Temtype network
b) Teletype network
c) Both
d) None

Answer : b)

Question- 20. What is the common margin in a word document?
a) 0.5
b) -1.5
c) 0
d) 1

Answer : d)

Question- 21. Which menu will be used to image in Libreoffice Calc?
a) File
b) Insert
c) View
d) Table

Answer : b)

Question- 22. What is the full form of CD-ROM?
a) Compact Disc Read Only Memory
b) Compact Disc Related Only Memory
c) Compact Data Related Memory
d) None

Answer : a)

Question- 23. Which of the following memory can do the work of writing and reading simultaneously?
a) Read only memory
b) Random Access Memory
c) both of the above
d) none of these

Answer : b)

Question- 24. When the computer is started, what is the first thing to start?
a) software
b) operating system
c) Windows
d) hardware

Answer : b)

Question- 25. What are the benefits of Digilocker?
a) Get rid of physical documents
b) Documents are always available
c) Physical documents are least used
d) none of these

Answer : c)

Question- 26. Which of the following happens in digital transaction?
a) Debit cards payment
b) USSD payments
c) UPI
d. All of the above

Answer : a)

Question- 27. Which of the following inputs in AEPS determines the customer’s bank?
a) IFSC
b) Swift
c) IIN
d) PIN

Answer : c)

Question- 28. What is the shortcut key for Jump to last edited slide in LibreOffice?
a) Ctrl + E
b) Ctrl + J
c) Ctrl + Shift + F5
d) Ctrl + Shift + T

Answer : c)

Question- 29. Passport Seva Application was developed by
a) Wipro
b) Infosys
c) TCS
d) HCL

Answer : c)

Question- 30. Who created the first electronic computer?
a) Von Neuman
b) Joseph M Jacquard
c) J presper Eckert and john W Mauchly
d) a and b

Answer : c)

हम उम्मीद करते हैं कि हमारे द्वारा प्रदान किया गया सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट का पार्ट अठारहवाँ आपने अच्छे से कर लिया है।

अगर आप के पवित्र दिल 🧡 से हमारे प्रति कुछ शब्द आ रहे हैं तो उनको नीचे 💬 टिप्पणी डिब्बा में नि:संकोच (बिना कोई हिचकिचाहट के) लिख दीजिए, क्योंकि आप और आपकी टिप्पणी हमारे लिए महत्वपूर्ण हैं।

और हां!

सीसीसी के प्रैक्टिस टेस्ट का नेक्स्ट टेस्ट जरूर-जरूर देना है और इसी प्रकार से आपको सम्पूर्ण सीसीसी टेस्ट सेट को सम्पन्न करना हैं।

आपकी जानकारी के लिए बता दूं की सम्पूर्ण सीसीसी टेस्ट सेट में सभी टेस्ट की संख्या 21 हैं, आपको एक-एक करके सभी सीसीसी ऑनलाइन टेस्टों को निपटाना है अर्थात मॉक टेस्ट देना है।

सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट 19 करने से पहले इस सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट 18 के परिणाम को अपने दोस्तों तो बताओ और उनको भी बोलो की “टेस्टजी आपका ऑनलाइन टेस्ट लेने के लिए इंतज़ार कर रहे है”, आप अपने दोस्तों के साथ इस सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट 18 का लिंक भी साझा कर सकते है।

सम्पूर्ण सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट वाले पेज पर जाने के लिए यहां क्लिक करें 👉 CCC Practice Test Set

चलिए फिर, मिलते हैं आगे वाले सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट 19 में, तब तक के लिए

अलविदा! 👋

2 thoughts on “CCC Practice Test – 18”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top