CCC Practice Test – 19

नमस्कार जी!

मैं हूँ आपका ऑनलाइन मित्र Testji ☺️ जो ‘Testji.com’ पर आपके लिए लेकर आया है ट्रिपलसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट का उन्नीसवाँ भाग!

हमने कुछ महत्वपूर्ण सीसीसी प्रश्न-उत्तरों को चुना है, ताकि हम आपका सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट लेकर पता लगा सके कि आप कितने पानी में हो, मेरा मतलब की आपकी तैयारी किसी है?

तो क्या आपकी आत्मा तैयार है, सीसीसी के 100 प्रश्नों का ऑनलाइन टेस्ट करने के लिए?

CCC Practice Test Part 19
CCC Practice Test Part 19

सीसीसी टेस्ट 19 को शुरू करने से पहले में आपको कुछ जरूर बातें बता देता हूँ-

  • इस सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट 19 में कुल 100 प्रश्न पूछे जाएंगे।
  • प्रत्येक प्रश्न का उत्तर देने की कोशिश करें।
  • इस ऑनलाइन टेस्ट को अधूरा न छोड़े, इसमें आपका ही घाटा है हमारा कुछ नहीं जाता 😜 है।
  • ऑनलाइन टेस्ट संपन्न हो जाने के बाद, आपकी आत्मा से हमारे बारे में जो भी विचार उत्पन्न हो उनको नीचे टिप्पणी डिब्बा में लिखना मत भूलें।

चलिए! 👨‍🏫

अब सीसीसी ऑनलाइन प्रैक्टिस टेस्ट 19 का नारियल 🥥 फोड़कर ‘शुभारंभ’ करते है।

नोट: नीचे दिए गए ‘Start Quiz‘ बटन को दबाने से टेस्ट शुरू होगा।

आप ‘Ccc Practice Test Based On Latest Syllabus In Hindi‘ का ऑनलाइन टेस्ट देकर खुद को जाँच सकते है की आपने आने वाले सीसीसी एग्जाम की कितनी अच्छी तैयारी करी है। 

नमस्कार!

  • हमारे द्वारा करवाए जाने वाले ‘Ccc Practice Test Based On Latest Syllabus In Hindi 19‘ में भी आपको 100 प्रश्न को हल करने का मौका दिया जायेगा। 
  • Ccc Practice Test In Hindi को करने के लिए आपको हमेशा की तरह 1.30 घंटों का समय दिया जायेगा, आप किसी भी प्रश्न को Skip भी कर सकते है।

Ccc Practice Test Based On Latest Syllabus In Hindi
Ccc Practice Test Based On Latest Syllabus In Hindi

इस सीसीसी टेस्ट को शुरू करने से पहले ये जरूर देख लेवें की आपके पास इस टेस्ट को करने का आवश्यक समय है या नहीं, क्योंकि आप अधूरे Ccc Practice Test Based On Latest Syllabus In Hindi का रिजल्ट नहीं देख पाएंगे।

Question- 1. What is the size of a ₹ 2000 note?
a) 66 * 166mm2
b) 66 * 135mm2
c) 66 * 200mm2
d) None

Answer : a)

Question- 2. What is the use of Wc-I command?
a) Number of words
b) count of bytes
c) number of characters
d) number of lines

Answer : d)

Question- 3. What is the maximum amount of fund transfer in RTGS?
a) 2 lakhs
b) 2.5 lakhs
c) 5 lakhs
d) no limit

Answer : d)

Question- 4.Which type of card does not check the balance deposited in the customer’s account while making any transaction?
a) Credit Card
b) Debit Card
c) ATM Card
d) Rupay Card

Answer : a)

Question- 5. How many hand outs are in a page?
a) 3
b) 4
c) 6
d) 9

Answer : d)

Question- 6. What will be the full name of WLL?
a) Walking Land Line
b) working loop line
c) Wireless Landline
d) Wireless in local loop

Answer : d)

Question- 7. What is the full form of IVP?
a) internal voice protocol
b) integrated voice protocol
c) integrated voice point
d) none of these

Answer : b)

Question- 8. Windows 10 desktop background settings can be changed?
a) Personalized
b) Desktop setting
c) Display setting
d) None

Answer : a)

Question- 9. What will be the value of ‘= ROUND (175, -2)’?
a) 173
b) 175
c) 178
d) 200

Answer : d)

Question- 10. What is the shortcut key to increase cell width?
a) Alt + Right Arrow
b) Alt + Left Arrow
c) Alt + Up Arrow
d) Alt + Down Arrow

Answer : a)

Question- 11. In the LibreOffice call, is there a shortcut key to select the entire column?
a) Ctrl + Space
b) Ctrl + Shift + Space
c) Shift + Space
d) None

Answer : a)

Question- 12. In how many languages ​​is USSD available?
a) 11
b) 12
c) 13
d) 14

Answer : b)

Question- 13. The CVIGIL App was launched by whom?
a) Income Tax Department
b) Election Commission of India
c) Ministry of Information and Technology
d) NPCI

Answer : b)

Question- 14. …………. is a computer program or its supporting data and a piece of software designed to update?
a) Patch
b) Bug
c) Computer Program
d) None

Answer : a)

Question- 15. When was NASSCOM launched?
a) 1 April 1988
b) 1 April 1995
c) 1 March 1988
d) 25 September 1980

Answer : c)

Question- 16. What is the maximum attachment size in Outlook?
a) 25 MB
b) 20 MB
c) 200 MB
d) 100 MB

Answer : b)

Question- 17. From whom was the first message sent?
a) Facebook
b) Email
c) Telegram
d) Whatsapp

Answer : b)

Question- 18. To whom is IVR related?
a) Phone
b) Printer
c) Computer
d) 3d Printer

Answer : a)

Question- 20. Which of the following does not support this operating system?
a) Linux
b) Windows
c) Android
d) iOS

Answer : a)

Question- 21. Ctrl + F3 shortcut key is used for?
a) Capitalize each word
b) Sentence case
c) Cycle case
d) Toggle case

Answer : c)

Question- 22. What is used to switch between open programs in Windows?
a) Alt + Tab
b) Ctrl + Tab
c) Shift + Tab
d) Shift + Alt

Answer : a)

Question- 23. Which shortcut key is used to minimize all windows in one go?
a) Win + D
b) Win + W
c) Win + M
d) Ctrl + M

Answer : c)

Question- 24. What is the minimum Zoom in LibreOffice?
a) 5%
b) 10%
c) 20%
d) 30%

Answer : a)

Question- 25. A default frame relay Wan is classified as which type of physical network?
a) point to point
b) Broadcast Multi Access
c) Non Broadcast Multi Access
d) non-broadcast multipoint

Answer : c)

Question- 26. Which of the following is not a transition effect?
a) Blinks diagonal
b) Dissolve
c) Fade through black
d) Blinds Vertical

Answer : a)

Question- 27. Which shortcut key is used for underline?
a) Ctrl + U
b) Ctrl + A
c) Ctrl + L
d) None

Answer : a)

Question- 28. How many bit is ASCII?
a) 7 Bit
b) 56 Bit
c) 128 Bit
d) 288 Bit

Answer : a)

Question- 29. What is the shortcut key of Add to Cell?
a) Ctrl + –
b) Ctrl + +
c) Ctrl + 2
d) None

Answer : b)

Question- 30. For whom was the startup scheme launched?
a) Student
b) entrepreneurs
c) E-commerce
d) none of these

Answer : b)

हम उम्मीद करते हैं कि हमारे द्वारा प्रदान किया गया सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट का पार्ट उन्नीसवाँ आपने अच्छे से कर लिया है।

अगर आप के पवित्र दिल 🧡 से हमारे प्रति कुछ शब्द आ रहे हैं तो उनको नीचे 💬 टिप्पणी डिब्बा में नि:संकोच (बिना कोई हिचकिचाहट के) लिख दीजिए, क्योंकि आप और आपकी टिप्पणी हमारे लिए महत्वपूर्ण हैं।

और हां!

सीसीसी के प्रैक्टिस टेस्ट का नेक्स्ट टेस्ट जरूर-जरूर देना है और इसी प्रकार से आपको सम्पूर्ण सीसीसी टेस्ट सेट को सम्पन्न करना हैं।

आपकी जानकारी के लिए बता दूं की सम्पूर्ण सीसीसी टेस्ट सेट में सभी टेस्ट की संख्या 21 हैं, आपको एक-एक करके सभी सीसीसी ऑनलाइन टेस्टों को निपटाना है अर्थात मॉक टेस्ट देना है।

सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट 20 करने से पहले इस सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट 19 के परिणाम को अपने दोस्तों तो बताओ और उनको भी बोलो की “टेस्टजी आपका ऑनलाइन टेस्ट लेने के लिए इंतज़ार कर रहे है”, आप अपने दोस्तों के साथ इस सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट 19 का लिंक भी साझा कर सकते है।

सम्पूर्ण सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट वाले पेज पर जाने के लिए यहां क्लिक करें 👉 CCC Practice Test Set

चलिए फिर, मिलते हैं आगे वाले सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट 20 में, तब तक के लिए

अलविदा! 👋

2 thoughts on “CCC Practice Test – 19”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top