CCC Practice Test – 20

नमस्कार जी!

मैं हूँ आपका ऑनलाइन मित्र Testji ☺️ जो ‘Testji.com’ पर आपके लिए लेकर आया है ट्रिपलसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट का बीसवाँ भाग!

हमने कुछ महत्वपूर्ण सीसीसी प्रश्न-उत्तरों को चुना है, ताकि हम आपका सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट लेकर पता लगा सके कि आप कितने पानी में हो, मेरा मतलब की आपकी तैयारी किसी है?

तो क्या आपकी आत्मा तैयार है, सीसीसी के 100 प्रश्नों का ऑनलाइन टेस्ट करने के लिए?

CCC Practice Test Part 20
CCC Practice Test Part 20

सीसीसी टेस्ट 20 को शुरू करने से पहले में आपको कुछ जरूर बातें बता देता हूँ-

  • इस सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट 20 में कुल 100 प्रश्न पूछे जाएंगे।
  • प्रत्येक प्रश्न का उत्तर देने की कोशिश करें।
  • इस ऑनलाइन टेस्ट को अधूरा न छोड़े, इसमें आपका ही घाटा है हमारा कुछ नहीं जाता 😜 है।
  • ऑनलाइन टेस्ट संपन्न हो जाने के बाद, आपकी आत्मा से हमारे बारे में जो भी विचार उत्पन्न हो उनको नीचे टिप्पणी डिब्बा में लिखना मत भूलें।

चलिए! 👨‍🏫

अब सीसीसी ऑनलाइन प्रैक्टिस टेस्ट 20 का नारियल 🥥 फोड़कर ‘शुभारंभ’ करते है।

नोट: नीचे दिए गए ‘Start Quiz‘ बटन को दबाने से टेस्ट शुरू होगा।

आज हम लेकर आये है ‘Online Practice CCC Test in Hindi‘, जो की सीसीसी के नए सिलेबस पर आधारित है। अगर आप इस टेस्ट को अच्छे से कर लेते है तो आप अपने सीसीसी एग्जाम में अच्छे ग्रेड प्राप्त कर पाएंगे।

नमस्कार!

  • हमारे द्वारा करवाए जाने वाले ‘Online Practice CCC Test in Hindi 20‘ में भी आपको 100 प्रश्न को हल करने का मौका दिया जायेगा। 
  • Ccc Practice Test In Hindi को करने के लिए आपको हमेशा की तरह 1.30 घंटों का समय दिया जायेगा, आप किसी भी प्रश्न को Skip भी कर सकते है।

Online Practice CCC Test in Hindi
Online Practice CCC Test in Hindi

इस सीसीसी टेस्ट को शुरू करने से पहले ये जरूर देख लेवें की आपके पास इस टेस्ट को करने का आवश्यक समय है या नहीं, क्योंकि आप अधूरे Online Practice CCC Test in Hindi का रिजल्ट नहीं देख पाएंगे।

Question- 1. Which of the following is a software robot similar to?
a) of an executive user
b) of a virtual worker
c) of a business user
d) None of these

Answer : b)

Question- 2 How many languages ​​does the Umang app support?
a) 11
b) 13
c) 14
d) 12

Answer : b)

Question- 3. How many digits is the ‘IMEI Code’ code?
a) 12
b) 13
c) 14
d) 15

Answer : d)

Question- 4. What is Lynx?
a) Web browser
b) Search engine
c) Social networking sites
d) None

Answer : a)

Question- 5. What is the shortcut key of Past Unformatted Text?
a) Ctrl + V
b) Ctrl + Shift + V
c) Ctrl + Shift + Alt + V
d) None of these

Answer : c)

Question- 6. What is the maximum limit of RTGS?
a) 10 lakhs per day
b) 10 lakhs per month
c) 10000 per day
d) No limit

Answer : d)

Question- 7. What type of program is Libre office impress?
a) word processing
b) presentation
c) spreadsheet
d) none of these

Answer : b)

Question- 8. What is Google Chrome?
a) search engine
b) web browser
c) website
d) None of these

Answer : b)

Question- 9. What is the default view of LibreOffice Writer?
a) Normal View
b) Slide View
c) Web View
d) None

Answer : a)

Question- 10. What is the line under text in LibreOffice Writer called?
a) Underline
b) Below line
c) Bottom line
d) Top line

Answer : a)

Question- 11. When did commercial paper (CP) start in India?
a) 1980
b) 1990
c) 2000
d) 1995

Answer : b)

Question- 12. What is the shortcut key for print preview in Presentation?
a) Ctrl + Shift + F12
b) Ctrl + Shift + P
c) Ctrl + P
d) None

Answer : a)

Question- 13. What does it mean when you write email in capital letters?
a) This is an important message
b) This is the official message
c) you are screaming
d) None of these

Answer : c)

Question- 14. What was used in the memory of first generation computers?
a) Vacum tube
b) Panch card
c) Microprocessor
d) IC

Answer : a)

Question- 15. What is formed at the place where column and row intersect?
a) Cell
b) Formula
c) Column
d) None

Answer : a)

Question- 16. What is the extension of LibreOffice Writer?
a) .ods
b) .odp
c) .odt
d) None

Answer : c)

Question- 17. What is the full name of FPS?
a) Frames per second
b) For payment system
c) Both
d) None

Answer : a)

Question- 18. What is the shortcut key for a hyperlink in LibreOffice?
a) Ctrl + L
b) Ctrl + K
c) Ctrl + C
d) Ctrl + J

Answer : b)

Question- 19. Which command is used for the removal directory?
a) Rm
b) Mv
c) Rmdir
d) Rv

Answer : c)

Question- 20. Authentication means?
a) Sending
b) Searching
c) User verification
d) Configuration

Answer : c)

Question- 21. Is a CUI based operating system?
a) Linux
b) Windows
c) Unix
d) MS Dos

Answer : d)

Question- 22. What is the full form of ATM?
a) Automated teller machine
b) Automatic teller machine
c) Advance teller machine
d) None

Answer : a)

Question- 23. The Incredible India App is related to?
a) Ministry of Railways
b) Ministry of Tourism
c) Ministry of Finance
d) Ministry of Agriculture

Answer : b)

Question- 24. What is the Shortcut key to enter the Main Menu of a computer?
a) Ctrl + M
b) Alt + M
c) Win
d) Win

Answer : d)

Question- 25. How much does the font size increase using Ctrl +]?
a) 2
b) 1
c) 3
d) 5

Answer : b)

Question- 26. For how long is OTP valid?
a) 10 min
b) 1month
c) 1 year
d) 1 days

Answer : a)

Question- 27. What is the last row and column name in Libreoffice Calc?
a) 1048576, AMJ
b) 1048776, AMH
c) 1048556, AME
d) 1047576, AMJ

Answer : a)

Question- 28. How many Digits are there in Adhaar?
a) 15
b) 10
c) 12
d) 16

Answer : c)

Question- 29. QR code is evaluated / scanned by
a) Camera
b) Network Cable
c) Sensor
d) None

Answer : a)

Question- 30. Which type of daisy wheel printer is?
a) Matrix Printer
b) laser printer
d) Impact Printer
c) Manual Printer

Answer : d)

हम उम्मीद करते हैं कि हमारे द्वारा प्रदान किया गया सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट का पार्ट बीसवाँ आपने अच्छे से कर लिया है।

अगर आप के पवित्र दिल 🧡 से हमारे प्रति कुछ शब्द आ रहे हैं तो उनको नीचे 💬 टिप्पणी डिब्बा में नि:संकोच (बिना कोई हिचकिचाहट के) लिख दीजिए, क्योंकि आप और आपकी टिप्पणी हमारे लिए महत्वपूर्ण हैं।

और हां!

सीसीसी के प्रैक्टिस टेस्ट का नेक्स्ट टेस्ट जरूर-जरूर देना है और इसी प्रकार से आपको सम्पूर्ण सीसीसी टेस्ट सेट को सम्पन्न करना हैं।

आपकी जानकारी के लिए बता दूं की सम्पूर्ण सीसीसी टेस्ट सेट में सभी टेस्ट की संख्या 21 हैं, आपको एक-एक करके सभी सीसीसी ऑनलाइन टेस्टों को निपटाना है अर्थात मॉक टेस्ट देना है।

सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट 21 करने से पहले इस सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट 20 के परिणाम को अपने दोस्तों तो बताओ और उनको भी बोलो की “टेस्टजी आपका ऑनलाइन टेस्ट लेने के लिए इंतज़ार कर रहे है”, आप अपने दोस्तों के साथ इस सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट 20 का लिंक भी साझा कर सकते है।

सम्पूर्ण सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट वाले पेज पर जाने के लिए यहां क्लिक करें 👉 CCC Practice Test Set

चलिए फिर, मिलते हैं आगे वाले सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट 21 में, तब तक के लिए

अलविदा! 👋

2 thoughts on “CCC Practice Test – 20”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top