CCC Practice Test – 21

नमस्कार जी!

मैं हूँ आपका ऑनलाइन मित्र Testji ☺️ जो ‘Testji.com’ पर आपके लिए लेकर आया है ट्रिपलसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट का इक्कीसवाँ भाग!

हमने कुछ महत्वपूर्ण सीसीसी प्रश्न-उत्तरों को चुना है, ताकि हम आपका सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट लेकर पता लगा सके कि आप कितने पानी में हो, मेरा मतलब की आपकी तैयारी किसी है?

तो क्या आपकी आत्मा तैयार है, सीसीसी के 100 प्रश्नों का ऑनलाइन टेस्ट करने के लिए?

CCC Practice Test Part 21

सीसीसी टेस्ट 21 को शुरू करने से पहले में आपको कुछ जरूर बातें बता देता हूँ-

  • इस सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट 21 में कुल 100 प्रश्न पूछे जाएंगे।
  • प्रत्येक प्रश्न का उत्तर देने की कोशिश करें।
  • इस ऑनलाइन टेस्ट को अधूरा न छोड़े, इसमें आपका ही घाटा है हमारा कुछ नहीं जाता 😜 है।
  • ऑनलाइन टेस्ट संपन्न हो जाने के बाद, आपकी आत्मा से हमारे बारे में जो भी विचार उत्पन्न हो उनको नीचे टिप्पणी डिब्बा में लिखना मत भूलें।

चलिए! 👨‍🏫

अब सीसीसी ऑनलाइन प्रैक्टिस टेस्ट 21 का नारियल 🥥 फोड़कर ‘शुभारंभ’ करते है।

नोट: नीचे दिए गए ‘Start Quiz‘ बटन को दबाने से टेस्ट शुरू होगा।

क्या आप भी ‘New Ccc Online Mock Test In Hindi‘ की तलाश में है? अब आपको कहीं पर भी जाने की जरुरत नहीं है क्योंकि Testji.com पर आपको सीसीसी के सभी ऑनलाइन प्रैक्टिस टेस्ट मिलेंगे वो भी बिलकुल फ्री। 

नमस्कार!

  • हमारे द्वारा करवाए जाने वाले ‘New Ccc Online Mock Test In Hindi 21‘ में भी आपको 100 प्रश्न को हल करने का मौका दिया जायेगा। 
  • Ccc Practice Test In Hindi को करने के लिए आपको हमेशा की तरह 1.30 घंटों का समय दिया जायेगा, आप किसी भी प्रश्न को Skip भी कर सकते है।

New Ccc Online Mock Test In Hindi
New Ccc Online Mock Test In Hindi

इस सीसीसी टेस्ट को शुरू करने से पहले ये जरूर देख लेवें की आपके पास इस टेस्ट को करने का आवश्यक समय है या नहीं, क्योंकि आप अधूरे New Ccc Online Mock Test In Hindi का रिजल्ट नहीं देख पाएंगे।

Question- 1. How many hours can you use UPI in 1 day?
a) 12
b) 23
c) 24
d) 8

Answer : c)

Question- 2. HTML is used to create …………?
a) A blank page
b) a web page
c) Slide
d) none of it

Answer : b)

Question- 3. In the LibreOffice Calc, which shortcut key is used to go to the back row?
a) Ctrl + Tab
b) Shift + Tab
c) Alt + Tab
d) Shift + Enter

Answer : d)

Question- 4. If you want to send a message to a lot of people at the same time, will you use it?
a) Macro
b) Mail Merge
c) Both
d) None

Answer : b)

Question- 5. What will be the full name of the URL?
a) Uniform Resource Locator
b) Uni Resource Locator
c) Uform Resource Locator
d) Uniform Resource Local

Answer : a)

Question- 6. Only documents saved in this format can be viewed, but cannot be edited?
a) PDF
b) Odt
c) Doc
d) None

Answer : a)

Question- 7. RAM is not working?
a) Read
b) Write
c) Depends upon computer
d) Read and Write

Answer : c)

Question- 8. What is the default file extension name of LibreOffice?
a) .odf
b) .odt
c) .ods
d) None

Answer : b)

Question- 9. A pen drive is connected to the computer through this port?
a) Parallel Port
b) network port
c) USB port
d) serial port
Answer : c)

Question- 10. Which shortcut key is used to select text?
a) Ctrl + C
b) Ctrl + V
c) Ctrl + A
d) None

Answer : c)

Question- 11. What is the example of OLX?
a) B2C
b) C2B
c) B2B
d) C2C

Answer : d)

Question- 12. Internet traffic is called ……….
a) Confession
b) Congestion
c) Concession
d) constriction

Answer : b)

Question- 13. What does application software mean?
a) The program is designed to help
b) used only for making designs
c) Performs specific tasks for computer users
d) used to control the operating system

Answer : c)

Question- 14. What is the full form of NUUP?
a) National unified USSD platform
b) New unified USSD platform
c) National unified USSD pattern
d) None

Answer : a)

Question- 15. What is the alignment of the text that sets the margin from both the left and right side of the paragraph?
a) Right
b) Center
c) Justify
d) None

Answer : c)

Question- 16. What is meant by S in AEPS?
a) system
b) service
c) Source
d) Square

Answer : a)

Question- 17. What is DuckDucGo?
a) a bay browser
b) a search engine
c) an instant messaging
d) none of the above

Answer : b)

Question- 18. MOBIKWIK was launched by which country?
a) America
b) India
c) Japan
d) none

Answer : b)

Question- 19. There are some numbers in cell A1, A2, A3, A4 in LibreOffice call. What will be the cell address if you TRANSPOSE them?
a) A1, B1, C1, D1
b) B1, C1, D1, E1
c) B1, B2, B3, B4
d) A1: B4

Answer : a)

Question- 20. What is the extension name of template file in LibreOffice Calc?
a) .ods
b) .Xlsx
c) .Xlt
d) .Ots

Answer : d)

Question- 21. What is the default font used in LibreOffice Writer?
a) Liberation Serif
b) Liberation Impact
c) Times New Roman
d) None

Answer : a)

Question- 22. What is the shortcut key to full screen in LibreOffice Calc?
a) Ctrl + Shift + H
b) Ctrl + Shift + J
c) Ctrl + Shift + N
d) None

Answer : b)

Question- 23. What is the full form of GIGO?
a) Garbage in Garbage out
b) Gmail in Gmail out
c) Garage in Garage out
d) None of these

Answer : a)

Question- 24. Which of the following is the default font name style of LibreOffice Writer?
a) Trebuchet MS (Body)
b) Calibri
c) Mangal (Body CS)
d) Libreation Serif

Answer : d)

Question- 25. What is the full form of RSS?
a) Running story space
b) Really simple syndication
c) Reading social style
d) Realistic Standards System

Answer : b)

Question- 26. What is the full form of PSP related to UPI?
a) Payment Security Provider
b) Payment service provider
c) Payment Settlement Platform
d) none of these

Answer : b)

Question- 27. Which of the following protocols is recommended to be discontinued as this protocol transmits the user’s password and name in plain text?
a) Hypertext transfer protocol over secured socket layer
b) Secured socket layer (SSH)
c) Telecommunication network- Telnet
d) Trivial file transfer protocol (TFTP)

Answer : c)

Question- 28. What is meant by Artificial Intelligence?
a) Program with your intelligence
b) Playing a game
c) Putting your intelligence into the computer
d) Making machine intelligent

Answer : d)

Question- 29. Who among the following is known as the inventor of credit card?
a) Steve Jobs
b) Carry Morries
c) Jef Bezos
d) Jhon Beggins

Answer : d)

Question- 30. Which of the following is the product of Bing search engine?
a) Facebook
b) Apple
c) Google
d) Microsoft
Answer : d)

हम उम्मीद करते हैं कि हमारे द्वारा प्रदान किया गया सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट का पार्ट इक्कीसवाँ आपने अच्छे से कर लिया है।

अगर आप के पवित्र दिल 🧡 से हमारे प्रति कुछ शब्द आ रहे हैं तो उनको नीचे 💬 टिप्पणी डिब्बा में नि:संकोच (बिना कोई हिचकिचाहट के) लिख दीजिए, क्योंकि आप और आपकी टिप्पणी हमारे लिए महत्वपूर्ण हैं।

और हां!

सीसीसी के प्रैक्टिस टेस्ट का नेक्स्ट टेस्ट जरूर-जरूर देना है और इसी प्रकार से आपको सम्पूर्ण सीसीसी टेस्ट सेट को सम्पन्न करना हैं।

आपकी जानकारी के लिए बता दूं की सम्पूर्ण सीसीसी टेस्ट सेट में सभी टेस्ट की संख्या 21 हैं, आपको एक-एक करके सभी सीसीसी ऑनलाइन टेस्टों को निपटाना है अर्थात मॉक टेस्ट देना है।

सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट 22 करने से पहले इस सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट 21 के परिणाम को अपने दोस्तों तो बताओ और उनको भी बोलो की “टेस्टजी आपका ऑनलाइन टेस्ट लेने के लिए इंतज़ार कर रहे है”, आप अपने दोस्तों के साथ इस सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट 21 का लिंक भी साझा कर सकते है।

सम्पूर्ण सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट वाले पेज पर जाने के लिए यहां क्लिक करें 👉 CCC Practice Test Set

चलिए फिर, मिलते हैं आगे वाले सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट 22 में, तब तक के लिए

अलविदा! 👋

12 thoughts on “CCC Practice Test – 21”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top