CCC Practice Test – 5

नमस्कार जी!

मैं हूँ आपका ऑनलाइन मित्र Testji ☺️ जो ‘Testji.com’ पर आपके लिए लेकर आया है ट्रिपलसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट का पाँचवाँ भाग!

हमने कुछ महत्वपूर्ण सीसीसी प्रश्न-उत्तरों को चुना है, ताकि हम आपका सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट लेकर पता लगा सके कि आप कितने पानी में हो, मेरा मतलब की आपकी तैयारी किसी है?

तो क्या आपकी आत्मा तैयार है, सीसीसी के 100 प्रश्नों का ऑनलाइन टेस्ट करने के लिए?

CCC Practice Test Part 5
CCC Practice Test Part 5

सीसीसी टेस्ट 5 को शुरू करने से पहले में आपको कुछ जरूर बातें बता देता हूँ-

  • इस सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट 5 में कुल 100 प्रश्न पूछे जाएंगे।
  • प्रत्येक प्रश्न का उत्तर देने की कोशिश करें।
  • इस ऑनलाइन टेस्ट को अधूरा न छोड़े, इसमें आपका ही घाटा है हमारा कुछ नहीं जाता 😜 है।
  • ऑनलाइन टेस्ट संपन्न हो जाने के बाद, आपकी आत्मा से हमारे बारे में जो भी विचार उत्पन्न हो उनको नीचे टिप्पणी डिब्बा में लिखना मत भूलें।

चलिए! 👨‍🏫

अब सीसीसी ऑनलाइन प्रैक्टिस टेस्ट 5 का नारियल 🥥 फोड़कर ‘शुभारंभ’ करते है।

नोट: नीचे दिए गए ‘Start Quiz‘ बटन को दबाने से टेस्ट शुरू होगा।

Ccc Exam Practice Set In Hindi Pdf‘ एक बेहतरीन सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट है जिसे सीसीसी स्टूडेंट्स को जरूर करना चाहिए ताकि वे अपने सीसीसी एग्जाम में अच्छे ग्रेड से पास हो सकें। 

नमस्कार!

  • हमारे द्वारा करवाए जाने वाले ‘Ccc Exam Practice Set In Hindi Pdf 5‘ में भी आपको 100 प्रश्न को हल करने का मौका दिया जायेगा। 
  • Ccc Practice Test In Hindi को करने के लिए आपको हमेशा की तरह 1.30 घंटों का समय दिया जायेगा, आप किसी भी प्रश्न को Skip भी कर सकते है।

Ccc Exam Practice Set In Hindi Pdf
Ccc Exam Practice Set In Hindi Pdf 5

इस सीसीसी टेस्ट को शुरू करने से पहले ये जरूर देख लेवें की आपके पास इस टेस्ट को करने का आवश्यक समय है या नहीं, क्योंकि आप अधूरे Ccc Exam Practice Set In Hindi Pdf का रिजल्ट नहीं देख पाएंगे।

Question- 1. What is the full name of SEO?
a) Speed ​​Engine Optimization
b) Search Enterprise Optimization
c) Searching Engine Optimization
d) Search Engine Optimization

Answer : d)

Question- 2. To create a text box in a slide ……?
a) Insert> Table> Textbox
b) Insert> Textbox
c) Slide> Textbox
d) None

Answer : b)

Question- 3. Who is the .Gov.in domain used?
a) Student
b) Company
c) Government
d) none
Answer : c)

Question- 4. What will be the full name of SAS?
a) Simple Analysis System
b) Statistical Analysis Speed
c) Statistical Analog System
d) Statistical Analysis System

Answer : d)

Question- 5. How much digit is CVV in VISA card?
a) three
b) four
c) five
d) six

Answer : a)

Question- 6. Who are the inventors of internet?
a) Arpa
b) e. Kahn
c) Vint Cerf
d) All of above

Answer : d)

Question- 7. When was DVD produced?
a) 1995
b) 1996
c) 1997
d) 1998

Answer : a)

Question- 8. Through which ticket status of train is seen?
a) name
b) Train Number
c) Station Name
d) PNR

Answer : d)

Question- 9. What is the full form of IIN?
a) Issuer identity number
b) Issuer identification number
c) Issue identification number
d) None

Answer : b)

Question- 10. Linux is …………..?
a) Single user, multi tasking
b) Multi-user, multi-tasking
c) Single User Operating System
d) none of these

Answer : b)

Question- 11. Which of the following is used to calculate?
a) Libre Office Writer
b) LibreOffice Calc
c) LibreOffice Impress
d. All of the above

Answer : b)

Question- 12. Which of the following is not an extension of image file?
a) .gif
b) .png
c) .bmp
d) .mp3

Answer : d)

Question- 13. What is Duck Duck Go?
a) Antivirus
b) web browser
c) search engine
d. All of the above

Answer : c)

Question- 14. If you accidentally send an email to someone else instead of your friend, which was not your intention, what would be your response?
a) can’t do anything
b) will be disappointed
c) You will send another mail and ask that person to ignore him and apologize.
d) none of these

Answer : c)

Question- 15. Who knows about the item kept in the locker of the bank?
a) to the bank
b) Customer
c) both of the above
d) none of these

Answer : b)

Question- 16. Which of the following options is not correct for printing the number 2, 3 and 4 pages of a file?
a) 2: 4
b) 2,3-4
c) 2,3,4
d) 2-4

Answer : a)

Question- 17. With whom is SMTP related?
a) from Microsoft
b) from Google
c) by email
d) all of the above

Answer : c)

Question- 18. Which shortcut key will be used to restart the computer?
a) Ctrl + Shift + Remove
b) Ctrl + Shift + Enter
c) Ctrl + Shift + Delete
d) Ctrl + Alt + Del

Answer : d)

Question- 19. What is the maximum zoom in LibreOffice Calc?
a) 400%
b) 500%
c) 600%
d) 700%

Answer : a)

Question- 20. How many bits is IPv6?
a) 32
b) 64
c) 128
d) 256

Answer : c)

Question- 21. Which shortcut key is used to take a new slide?
a) Ctrl + M
b) Ctrl + N
c) Ctrl + T
d) None

Answer : a)

Question- 22. How many days does the email in Gmail’s Trash folder get deleted automatically?
a) 20
b) 30
c) 22
d) 10

Answer : b)

Question- 23. Which of the following is true about CD-ROM?
a) Can only read data
b) can only write data
c) Can write data once, and read it again and again
d) Can not write data, can only read

Answer : c)

Question- 24. When was the new version of LibreOffice launched?
a) 3 Sep. 2020
b) 5 Sep. 2020
c) 10 Jan. 2020
d) All of above

Answer : a)

Question- 25. Which command in VI Editor erases previous Letters?
a) VI
b) Ctrl + W
c) Ctrl + U
d) None

Answer : b)

Question- 26. Which printer is used in POS?
a) laser printer
b) inkjet printer
c) Thermal Printer
d) none of these

Answer : c)

Question- 27. Who is the father of internet?
a) Tim Berners Lee
b) Charles Babbage
c) Vint Cerf
d) None of above

Answer : c)

Question- 28. What is the shortcut key to centralize text in LibreOffice Writer?
a) Ctrl + J
b) Ctrl + K
c) Ctrl + E
d) Ctrl + L

Answer : c)

Question- 29. What is the name of the bar which appears at the bottom of LibreOffice and Microsoft Word?
a) statusbar
b) taskbar
c) Manubar
d) titlebar

Answer : a)

Question- 30. Internet Explorer belongs to?
a) compiler
b) operating system
c) browser
d) IP address

Answer : c)

Question- 31. What is called multi tasking?
a) one task at a time
b) More than one task at a time
c) Serial work
d) none of these

Answer : b)

Question- 32. What is the full form of GUG?
a) Ground Upper Graphics
b) Group Up Graphics
c) Ground Up Group
d) Ground Up Graphics

Answer : d)

Question- 33. Which of the following shortcut keys is used to open the format cell box?
a) Ctrl + 1
b) Ctrl + 2
c) Ctrl + 3
d) Ctrl + 4

Answer : a)

हम उम्मीद करते हैं कि हमारे द्वारा प्रदान किया गया सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट का पार्ट पाँचवाँ आपने अच्छे से कर लिया है।

अगर आप के पवित्र दिल 🧡 से हमारे प्रति कुछ शब्द आ रहे हैं तो उनको नीचे 💬 टिप्पणी डिब्बा में नि:संकोच (बिना कोई हिचकिचाहट के) लिख दीजिए, क्योंकि आप और आपकी टिप्पणी हमारे लिए महत्वपूर्ण हैं।

और हां!

सीसीसी के प्रैक्टिस टेस्ट का नेक्स्ट टेस्ट जरूर-जरूर देना है और इसी प्रकार से आपको सम्पूर्ण सीसीसी टेस्ट सेट को सम्पन्न करना हैं।

आपकी जानकारी के लिए बता दूं की सम्पूर्ण सीसीसी टेस्ट सेट में सभी टेस्ट की संख्या 21 हैं, आपको एक-एक करके सभी सीसीसी ऑनलाइन टेस्टों को निपटाना है अर्थात मॉक टेस्ट देना है।

सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट 6 करने से पहले इस सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट 5 के परिणाम को अपने दोस्तों तो बताओ और उनको भी बोलो की “टेस्टजी आपका ऑनलाइन टेस्ट लेने के लिए इंतज़ार कर रहे है”, आप अपने दोस्तों के साथ इस सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट 5 का लिंक भी साझा कर सकते है।

सम्पूर्ण सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट वाले पेज पर जाने के लिए यहां क्लिक करें 👉 CCC Practice Test Set

चलिए फिर, मिलते हैं आगे वाले सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट 6 में, तब तक के लिए

अलविदा! 👋

9 thoughts on “CCC Practice Test – 5”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top