CCC Practice Test – 6

नमस्कार जी!

मैं हूँ आपका ऑनलाइन मित्र Testji ☺️ जो ‘Testji.com’ पर आपके लिए लेकर आया है ट्रिपलसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट का छठा भाग!

हमने कुछ महत्वपूर्ण सीसीसी प्रश्न-उत्तरों को चुना है, ताकि हम आपका सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट लेकर पता लगा सके कि आप कितने पानी में हो, मेरा मतलब की आपकी तैयारी किसी है?

तो क्या आपकी आत्मा तैयार है, सीसीसी के 100 प्रश्नों का ऑनलाइन टेस्ट करने के लिए?

CCC Practice Test Part 6
CCC Practice Test Part 6

सीसीसी टेस्ट 6 को शुरू करने से पहले में आपको कुछ जरूर बातें बता देता हूँ-

  • इस सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट 6 में कुल 100 प्रश्न पूछे जाएंगे।
  • प्रत्येक प्रश्न का उत्तर देने की कोशिश करें।
  • इस ऑनलाइन टेस्ट को अधूरा न छोड़े, इसमें आपका ही घाटा है हमारा कुछ नहीं जाता 😜 है।
  • ऑनलाइन टेस्ट संपन्न हो जाने के बाद, आपकी आत्मा से हमारे बारे में जो भी विचार उत्पन्न हो उनको नीचे टिप्पणी डिब्बा में लिखना मत भूलें।

चलिए! 👨‍🏫

अब सीसीसी ऑनलाइन प्रैक्टिस टेस्ट 6 का नारियल 🥥 फोड़कर ‘शुभारंभ’ करते है।

नोट: नीचे दिए गए ‘Start Quiz‘ बटन को दबाने से टेस्ट शुरू होगा।

Testji.com आज आपका ऑनलाइन टेस्ट लेने जा रहा है ताकि हम जान सकते की आप ‘Ccc Mock Test In Hindi‘ को कितने अच्छे से कर पते है। 

नमस्कार!

  • हमारे द्वारा करवाए जाने वाले ‘Ccc Mock Test In Hindi 6‘ में भी आपको 100 प्रश्न को हल करने का मौका दिया जायेगा। 
  • Ccc Practice Test In Hindi को करने के लिए आपको हमेशा की तरह 1.30 घंटों का समय दिया जायेगा, आप किसी भी प्रश्न को Skip भी कर सकते है।

Ccc Mock Test In Hindi
Ccc Mock Test In Hindi 6

इस सीसीसी टेस्ट को शुरू करने से पहले ये जरूर देख लेवें की आपके पास इस टेस्ट को करने का आवश्यक समय है या नहीं, क्योंकि आप अधूरे Ccc Mock Test In Hindi का रिजल्ट नहीं देख पाएंगे।

Question- 1. Why Firewall is used?
a) Network Connection
b) Security
c) Store IP Address
d) None

Answer : b)

Question- 2. What is the full name of CSS?
a) Cascading Style Style
b) Cascading Speed ​​Sheets
c) Case Style Sheets
d) Cascading Style Sheets

Answer : d)

Question- 3. What is the full name of ADC?
a) Any-to-Digital Converter
b) Analog-to-Data Converter
c) Analog-to-Digital Cone
d) Analog-to-Digital Converter

Answer : d)

Question- 4. If a book is made up of questions, then what does a website consist of?
a) web page
b) paper pages
c) HTML
d) URL

Answer : a)

Question- 5. Artificial intelligence is the creation of which generation?
a) second generation
b) third generation
c) fifth generation
d) Fourth generation

Answer : c)

Question- 6. What is the full name of CMS?
a) Complete management system
b) Contact management system
c) Content management speed
d) Content management system

Answer : d)

Question- 7. What type of devices are monitors and keyboards?
a) half-duplex
b) full duplex
c) Simplex
d) duplex

Answer : c)

Question- 8. Which printer is used for good quality graphics?
a) inkjet printer
b) laser printer
c) both of the above
d) none of these

Answer : b)

Question- 9. Skype is an example of which?
a) Internet Telephony
b) Topology
c) protocol
d) web server

Answer : a)

Question- 10. A hyperlink is a shortcut key?
a) Ctrl + L
b) Ctrl + K
c) Ctrl + C
d) Ctrl + P

Answer : b)

Question- 11. How many parts are there in E-Mail?
a) 1
b) 3
c) 2
d) 5

Answer : c)

Question- 12. What is Facebook?
a) Messenger
b) Blogging
c) social media
d) none of these

Answer : c)

Question- 13. What type of printer is a daisy wheel printer?
a) Impact Printer
b) Non-Impact Printer
c) laser printer
d) manual printer

Answer : a)

Question- 14. Which option is not available in file menu in LibreOffice Writer?
a) egg
b) New
c) save
d) Save Edge

Answer : a)

Question- 15. In which menu is the Auto Text command?
a) file
b) Editor
c) format
d) Tools

Answer : d)

Question- 16. What is the PSTREE command used in Unix?
a) Displaying the processes running as a tree
b) Displaying the directory as a trie
c) Displaying the command as a trie
d) none of the above

Answer : a)

Question- 17. Which of the following commands is used to view the calendar?
a) Cal
b) Date
c) Date and time
d) Calendar

Answer : a)

Question- 18. Which shortcut key is used to select the entire text together?
a) Ctrl + A
b) Ctrl + Space
c) Ctrl + Shift + S
d) None

Answer : a)

Question- 19. How many passport offices are there in India?
a) 37
b) 40
c) 25
d) 50

Answer : a)

Question- 20. ATM And how many digits are present in the credit card?
a) 11
b) 12
c) 16
d) 14

Answer : c)

Question- 21. What is the shortcut key to open the game bar in Windows 10?
a) Ctrl + G
b) Shift + G
c) Win + G
d) Win + F2

Answer : c)

Question- 22. LinkedIn is the application of which company?
a) Apple company
b) Microsoft Corporation
c) Dell
d) IBM

Answer : b)

Question- 23. What are the pictures that appear on the screen?
a) wallpaper
b) icon
c) screen saver
d) none of these

Answer : a)

Question- 24. What is the maximum size of the file attached in Google Drive?
a) 5tb
b) 20mb
c) 750mb
d) 650mb

Answer : c)

Question- 25. What is the shortcut key to exit LibreOffice?
a) Ctrl + Q
b) Ctrl + W
c) Ctrl + T
d) None

Answer : a)

Question- 26. What is the full name of DNS in Internet Technology?
a) Domain Name System
b) Domain Name Service
c) Digital navigation system
d) none of these

Answer : a)

Question- 27. Which one of the following is not a distinguishing feature of an ethical hacker?
a) Understands the process during network employees
b) Excellent knowledge of Windows
c) Highest level of security for the organization
d) None

Answer : c

Question- 28. What is the shortcut key for exit in LibreOffice?
a) Ctrl + Q
b) Ctrl + W
c) Ctrl + Shift + W
d) Ctrl + Esc

Answer : a)

Question- 29. The user monitors the activity on the Internet and proposes that information in the background to someone else?
a) Malware
b) Spyware
c) Adwire
d) None

Answer : b)

Question- 30. E-governance is a direct mechanism because?
a) It does not mediate middlemen
b) It changes efficiency
c) It gives strength to government functions
d) none of the above

Answer : a)

Question- 31. What will be the full name of ORS?
a) output record separator
b) online registration system
c) online registration service
d) a and b

Answer : d)

Question- 32. How much time does the money come back after the transaction is left incomplete by NEFT?
a) 2 hour
b) 2 working day
c) 24 hour
d) None

Answer : a)

हम उम्मीद करते हैं कि हमारे द्वारा प्रदान किया गया सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट का पार्ट छठा आपने अच्छे से कर लिया है।

अगर आप के पवित्र दिल 🧡 से हमारे प्रति कुछ शब्द आ रहे हैं तो उनको नीचे 💬 टिप्पणी डिब्बा में नि:संकोच (बिना कोई हिचकिचाहट के) लिख दीजिए, क्योंकि आप और आपकी टिप्पणी हमारे लिए महत्वपूर्ण हैं।

और हां!

सीसीसी के प्रैक्टिस टेस्ट का नेक्स्ट टेस्ट जरूर-जरूर देना है और इसी प्रकार से आपको सम्पूर्ण सीसीसी टेस्ट सेट को सम्पन्न करना हैं।

आपकी जानकारी के लिए बता दूं की सम्पूर्ण सीसीसी टेस्ट सेट में सभी टेस्ट की संख्या 21 हैं, आपको एक-एक करके सभी सीसीसी ऑनलाइन टेस्टों को निपटाना है अर्थात मॉक टेस्ट देना है।

सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट 7 करने से पहले इस सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट 6 के परिणाम को अपने दोस्तों तो बताओ और उनको भी बोलो की “टेस्टजी आपका ऑनलाइन टेस्ट लेने के लिए इंतज़ार कर रहे है”, आप अपने दोस्तों के साथ इस सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट 6 का लिंक भी साझा कर सकते है।

सम्पूर्ण सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट वाले पेज पर जाने के लिए यहां क्लिक करें 👉 CCC Practice Test Set

चलिए फिर, मिलते हैं आगे वाले सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट 7 में, तब तक के लिए

अलविदा! 👋

2 thoughts on “CCC Practice Test – 6”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top