CCC Practice Test – 7

नमस्कार जी!

मैं हूँ आपका ऑनलाइन मित्र Testji ☺️ जो ‘Testji.com’ पर आपके लिए लेकर आया है ट्रिपलसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट का सातवाँ भाग!

हमने कुछ महत्वपूर्ण सीसीसी प्रश्न-उत्तरों को चुना है, ताकि हम आपका सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट लेकर पता लगा सके कि आप कितने पानी में हो, मेरा मतलब की आपकी तैयारी किसी है?

तो क्या आपकी आत्मा तैयार है, सीसीसी के 100 प्रश्नों का ऑनलाइन टेस्ट करने के लिए?

CCC Practice Test Part 7
CCC Practice Test Part 7

सीसीसी टेस्ट 7 को शुरू करने से पहले में आपको कुछ जरूर बातें बता देता हूँ-

  • इस सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट 7 में कुल 100 प्रश्न पूछे जाएंगे।
  • प्रत्येक प्रश्न का उत्तर देने की कोशिश करें।
  • इस ऑनलाइन टेस्ट को अधूरा न छोड़े, इसमें आपका ही घाटा है हमारा कुछ नहीं जाता 😜 है।
  • ऑनलाइन टेस्ट संपन्न हो जाने के बाद, आपकी आत्मा से हमारे बारे में जो भी विचार उत्पन्न हो उनको नीचे टिप्पणी डिब्बा में लिखना मत भूलें।

चलिए! 👨‍🏫

अब सीसीसी ऑनलाइन प्रैक्टिस टेस्ट 7 का नारियल 🥥 फोड़कर ‘शुभारंभ’ करते है।

नोट: नीचे दिए गए ‘Start Quiz‘ बटन को दबाने से टेस्ट शुरू होगा।

क्या आप भी ‘Ccc Exam Test Online Practice Test In Hindi‘ की तलाश में है? अब आपको कहीं पर भी जाने की जरुरत नहीं है क्योंकि Testji.com पर आपको सीसीसी के सभी ऑनलाइन प्रैक्टिस टेस्ट मिलेंगे वो भी बिलकुल फ्री। 

नमस्कार!

  • हमारे द्वारा करवाए जाने वाले ‘Ccc Exam Test Online Practice Test In Hindi 7‘ में भी आपको 100 प्रश्न को हल करने का मौका दिया जायेगा। 
  • Ccc Practice Test In Hindi को करने के लिए आपको हमेशा की तरह 1.30 घंटों का समय दिया जायेगा, आप किसी भी प्रश्न को Skip भी कर सकते है।

Ccc Exam Test Online Practice Test In Hindi
Ccc Exam Test Online Practice Test In Hindi 7

इस सीसीसी टेस्ट को शुरू करने से पहले ये जरूर देख लेवें की आपके पास इस टेस्ट को करने का आवश्यक समय है या नहीं, क्योंकि आप अधूरे Ccc Exam Test Online Practice Test In Hindi का रिजल्ट नहीं देख पाएंगे।

Question- 1. L1 is related to?
a) Random access memory
b) Cash
c) Read only memory
d) Register

Answer : b)

Question- 2. What does error 404 or not found error while accessing a URL means?
a) HTML file is not available
b) Server cannot find the given URL
c) HTML file does not have enough permission
d) Address not valid

Answer : b)

Question- 3. What is the default number of seats in LibreOffice 6.0 Calc?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

Answer : a)

Question- 4. In which layer does the router work in SI (OSI)?
a) Physical
b) data link
c) network
d) Transport

Answer : c)

Question- 5. In which year RTGS came into force in India?
a) November 2005
b) December 2006
c) April 2004
d) March 2004

Answer : d)

Question- 6. Which of the following shortcut keys can we upload a document directly to Google Drive?
a) Shift + U
b) Ctrl + L
c) Ctrl + U
d) Shift + L

Answer : a)

Question- 7. Umang app was launched from which ministry?
a) Ministry of Finance
b) Ministry of Education
c) Ministry of Electronic and IT
d) none of these

Answer : c)

Question- 8. Which of the following viruses does not replicate?
a) Spamware
b) Virus
c) Trojan horse
d) Worm

Answer : c)

Question- 9. Protecting information from change by authorized parties is called?
a) availability
b) loyalty
c) Privacy
d) Non-repudiation

Answer : c)

Question- 10. In this topology are nodes connected to another node?
a) tree topology
b) ring topology
c) Star topology
d) Mesh Topology

Answer : d)

Question- 11. Which command shows the current working directory in Linux?
a) SWDS
b) CWD
c) PWSD
d) PWD

Answer : d)

Question- 12. Which shortcut key is used for Heading 2 in LibreOffice Writer?
a) Ctrl + 1
b) Ctrl + 2
c) Ctrl + 3
d) None

Answer : b)

Question- 13. What is the email client in Ubuntu?
a) Thunderbird
b) Output Express
c) Mail Bird
d) Fox Mail

Answer : a)

Question- 14. When was Bitcoin invented?
a) 2005
b) 2006
c) 2007
d) 2008

Answer : d)

Question- 15. What is the full meaning of TIFF?
a) The Image file format
b) The image fax format
c) Tagged image file format
d) Tagged image file front

Answer : c)

Question- 16. Which of the following is the file extension of .odt?
a) Calc
b) Writer
c) Impress
d) None of these

Answer : b)

Question- 17. Which of the following is an input device commonly used in computers?
a) keyboard
c) Microphone.
c) Scanner
d. All of the above

Answer : a)

Question- 18. Which of the following is not an email protocol?
a) IMPS
b) IP
c) SMTP
d) POP3

Answer : b)

Question- 19. How much amount of transaction can be done in 1 day in Bhima app?
a) 20,000
b) 40,000
c) 50,000
d) 1,00,000

Answer : b)

Question- 20. What is MAC address?
a) 32 bit
b) 48 bit
c) 128 bit
d) None

Answer : b)

Question- 21. Pokemon Go Game is based on which type of reality?
a) Virtual reality
b) Augment reality
c) Mixed Reality
d) None of These

Answer : a)

Question- 22. What is a navigator key?
a) Left and Right Arrow
b) Page up and page down arrow key
c) Both
d) None

Answer : c)

Question- 23. How many digits is the ATM PIN?
a) 4
b) 5
c) 6
d) 3

Answer : a)

Question- 24. In Digital Locker it is compulsory?
a) Aadhaar Card
b) PAN card
c) Election Card
d. All of the above

Answer : a)

Question- 25. Ethernet used?
a) Bus Topology
b) Ring Topology
c) Star Topology
d) Tree Topology

Answer : a)

Question- 26. Where is the end-note placed?
a) below the document
b) at the bottom of the page
c) at the top of the page
d) none of these

Answer : a)

Question- 27. Industry 4.0 is?
a) America
b) Australia
c) Germany
d) France

Answer : c)

Question- 28. If there is no date and time in window 10, clicking on which option can bring the date and time?
a) calendar
b) System Settings
c) Clock icon
d) Control Panel

Answer : c)

Question- 29. What is Trigger?
a) An item on the slide that performs an action when clicked.
b) An action button that moves to the next slide
c) Name of a speed path.
d) all appropriate

Answer : a)

Question- 30. What happens with the shortcut Ctrl + Shift + F9?
a) Unlink
b) Link
c) Toggle
d) Display

Answer : a)

Question- 31. To whom is mail related?
a) http
b) smtp
c) ftp
d) None

Answer : b)

Question- 32. How much can I attach to Yahoo Mail?
a) 20 MB
b) 15 MB
c) 25 MB
d) 30 MB

Answer : c)

Question- 33. Which is the first bank to start a credit card?
a) Citibank
b) Central Bank of India
c) UCO Bank
d) ICICI Bank

Answer : b)

Question- 34. Where can I access Ctrl + Home in Libreoffice Writer?
a) top of the page
b) at the bottom of the page
c) At the beginning of the paragraph
d) none of these

Answer : a)

Question- 35. What is the full form of WAP?
a) Wifi Protected access
b) Wireless protected access
c) Wide public network
d) None

Answer : a)

Question- 36. What is the shortcut key to maximize a cell in Libreoffice Calc?
a) Ctrl + Right arrow
b) Alt + Right Arrow
c) Shift + Right arrow
d) None

Answer : b)

Question- 37. Whose examples are Flipkart and Amazon?
a) E-commerce
b) social media
c) search engine
d) none

Answer : a)

हम उम्मीद करते हैं कि हमारे द्वारा प्रदान किया गया सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट का पार्ट सातवाँ आपने अच्छे से कर लिया है।

अगर आप के पवित्र दिल 🧡 से हमारे प्रति कुछ शब्द आ रहे हैं तो उनको नीचे 💬 टिप्पणी डिब्बा में नि:संकोच (बिना कोई हिचकिचाहट के) लिख दीजिए, क्योंकि आप और आपकी टिप्पणी हमारे लिए महत्वपूर्ण हैं।

और हां!

सीसीसी के प्रैक्टिस टेस्ट का नेक्स्ट टेस्ट जरूर-जरूर देना है और इसी प्रकार से आपको सम्पूर्ण सीसीसी टेस्ट सेट को सम्पन्न करना हैं।

आपकी जानकारी के लिए बता दूं की सम्पूर्ण सीसीसी टेस्ट सेट में सभी टेस्ट की संख्या 21 हैं, आपको एक-एक करके सभी सीसीसी ऑनलाइन टेस्टों को निपटाना है अर्थात मॉक टेस्ट देना है।

सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट 8 करने से पहले इस सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट 7 के परिणाम को अपने दोस्तों तो बताओ और उनको भी बोलो की “टेस्टजी आपका ऑनलाइन टेस्ट लेने के लिए इंतज़ार कर रहे है”, आप अपने दोस्तों के साथ इस सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट 7 का लिंक भी साझा कर सकते है।

सम्पूर्ण सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट वाले पेज पर जाने के लिए यहां क्लिक करें 👉 CCC Practice Test Set

चलिए फिर, मिलते हैं आगे वाले सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट 8 में, तब तक के लिए

अलविदा! 👋

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top