CCC Practice Test – 8

नमस्कार जी!

मैं हूँ आपका ऑनलाइन मित्र Testji ☺️ जो ‘Testji.com’ पर आपके लिए लेकर आया है ट्रिपलसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट का आठवाँ भाग!

हमने कुछ महत्वपूर्ण सीसीसी प्रश्न-उत्तरों को चुना है, ताकि हम आपका सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट लेकर पता लगा सके कि आप कितने पानी में हो, मेरा मतलब की आपकी तैयारी किसी है?

तो क्या आपकी आत्मा तैयार है, सीसीसी के 100 प्रश्नों का ऑनलाइन टेस्ट करने के लिए?

CCC Practice Test Part 8
CCC Practice Test Part 8

सीसीसी टेस्ट 8 को शुरू करने से पहले में आपको कुछ जरूर बातें बता देता हूँ-

  • इस सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट 8 में कुल 100 प्रश्न पूछे जाएंगे।
  • प्रत्येक प्रश्न का उत्तर देने की कोशिश करें।
  • इस ऑनलाइन टेस्ट को अधूरा न छोड़े, इसमें आपका ही घाटा है हमारा कुछ नहीं जाता 😜 है।
  • ऑनलाइन टेस्ट संपन्न हो जाने के बाद, आपकी आत्मा से हमारे बारे में जो भी विचार उत्पन्न हो उनको नीचे टिप्पणी डिब्बा में लिखना मत भूलें।

चलिए! 👨‍🏫

अब सीसीसी ऑनलाइन प्रैक्टिस टेस्ट 8 का नारियल 🥥 फोड़कर ‘शुभारंभ’ करते है।

नोट: नीचे दिए गए ‘Start Quiz‘ बटन को दबाने से टेस्ट शुरू होगा।

क्या आपको ‘Ccc Online Mock Test In Hindi 100 Question‘ देना है?, आप सही जगह पर है। हम सीसीसी के स्टूडेंट्स के लिए स्पेशल ऑनलाइन टेस्ट लेकर आते है। 

नमस्कार!

  • हमारे द्वारा करवाए जाने वाले ‘Ccc Online Mock Test In Hindi 100 Question 8‘ में भी आपको 100 प्रश्न को हल करने का मौका दिया जायेगा। 
  • Ccc Practice Test In Hindi को करने के लिए आपको हमेशा की तरह 1.30 घंटों का समय दिया जायेगा, आप किसी भी प्रश्न को Skip भी कर सकते है।

Ccc Online Mock Test In Hindi 100 Question
Ccc Online Mock Test In Hindi 100 Question

इस सीसीसी टेस्ट को शुरू करने से पहले ये जरूर देख लेवें की आपके पास इस टेस्ट को करने का आवश्यक समय है या नहीं, क्योंकि आप अधूरे Ccc Online Mock Test In Hindi 100 Question का रिजल्ट नहीं देख पाएंगे।

Question- 1. QR code was developed by which company?
a) Denso wave
b) C-DAC
c) Both
d) None

Answer : a)

Question- 2. Who invented CD?
a) Tim berners lee
b) James T. russel
c) Marc anthony
d) None

Answer : b)

Question- 3. How many menus are there in LibreOffice Impress?
a) 10
b) 20
c) 30
d) 15

Answer : a)

Question- 4. SIM Stand for?
a) Subscriber Identification Module
b) Subscription Identification Model
c) Subscriber Identification Modern
d) None

Answer : a)

Question- 5. What does it take to mentor someone in WhatsApp?
a) #
b) *
c) @
d) &

Answer : c)

Question- 6. What are RTS?
a) Real time standing
b) Real time streaming
c) Red time standred
d) Real time strategy

Answer : d)

Question- 7. M-Parivahan App is related to
a) Transport Department
b) Railway Department
c) Aviation Department
d) none of these

Answer : a)

Question- 8. What is Cloud Computing?
a) Private
b) Public
c) Hybrid
d) All

Answer : d)

Question- 9. What is the maximum size of documents that can be uploaded in Digilocker?
a) 20 MB
b) 10 MB
c) 15 MB
d) 25 MB

Answer : b)

Question- 10. Calc has shortcut keys to total a1 + a2?
a) = A1 + A2
b) = Add (a1 + a2)
c) = Max (a1 + a2)
d) None

Answer : a)

Question- 11. What is NEFT Timing on Saturday?
a) 7 to 12
b) 8 to 12
c) 24×7
d) none of these

Answer : c)

Question- 12. Where is Tag used?
a) HTML
b) Photoshop
c) Word
d) None

Answer : a)

Question- 13. What will be the value of ‘= floor (1209,11)’?
a) 1200
b) 1210
c) 1199
d) 1100

Answer : c)

Question- 14. How many total digits are there in Aadhaar?
a) 11
b) 12
c) 14
d) 10

Answer : b)

Question- 15. What is the value of the formula ‘= Round (17575, -5)’?
a) 18000
b) 18575
c) 0
d) 17600

Answer : c)

Question- 16. O. s. How many layers are found in the I. model?
a) 5
b) 6
c) 7
d) 8

Answer : c)

Question- 17. What type of rays are used to write data on CD or DVD?
a) Infrared Beam
b) X-ray Beam
c) Leaser Beam
d) None

Answer : b)

Question- 18. What is the full form of QR?
a) question recovery
b) Quick Recovery
c) Quick reminder
d) Quick Response

Answer : d)

Question- 19. What is full screen shortcut police in LibreOffice Writer?
a) Alt + J
b) Ctrl + J
c) Ctrl + Shift + J
d) None

Answer : c)

Question- 20. Internet was invented by
a) Wint Surf
b) Robert E Kavahan
c) Both
d) None

Answer : c)

Question- 21. What is the shortcut key of Paste Special?
a) Ctrl + Shift + B
b) Ctrl + Shift + S
c) Ctrl + Shift + M
d) Ctrl + Shift + V

Answer : d)

Question- 22. Which shortcut key is used to delete a text / file Permanently?
a) Shift + Delete
b) Ctrl + Delete
c) Both
d) None

Answer : a)

Question- 23. The correct formula for total is B6, B8, B10?
a) = SUM (B6, B8, B10)
b) = SUM (B6: B8: B10)
c) = SUM (B6-B8-B10)
d) = SUM (B6, B8.B10)

Answer : a)

Question- 24. How many types of dimensions are there in the cloud cube model?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

Answer : d)

Question- 25. What is Cypher?
a) Non-readable form of encrypted text
b) Readable form of encrypted text
c) decrypted text
d) decorated text

Answer : a)

Question- 26. How many steps are there to perform a mail merge?
a) 4
b) 5
c) 6
d) 7

Answer : b)

Question- 27. Which menu of Microsoft Word has a window option?
a) Reference menu
b) Home menu
c) format menu
d) View menu

Answer : d)

Question- 28. What is the full name of KYC?
a) Know your customer
b) Know your character
c) Knowledge your consumer
d) None

Answer : a)

Question- 29. Which of the following is not used on the background?
a) Texture
b) Factor
c) gradient
d) Color

Answer : b)

Question- 30. Which of the following is the father of Messenger?
a) Instagram
b) Facebook
c) WhatsApp
d) none of these

Answer : b)

Question- 31. What is the shortcut key to write date in LibreOffice Calc?
a) Ctrl +:
b) Ctrl +;
c) Ctrl + Shift +:
d) Ctrl + Shift +;

Answer : b)

Question- 32. What is the shortcut key for page breaking in LibreOffice Writer?
a) Ctrl + Shift + Enter
b) Ctrl + Enter
c) Alt + Enter
d) Ctrl + F12

Answer : b)

Question- 33. Choose the correct from the following-
a) = Sum (D1: D2)
b) = Sum (D1? D2)
c) SUM (D1: D2)
d. All of the above

Answer : a)

Question- 34. Which of the following is the most successful project of MEA?
a) PAN card scheme
b) Digital India
c) Passport Services
d) none of these

Answer : c)

हम उम्मीद करते हैं कि हमारे द्वारा प्रदान किया गया सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट का पार्ट आठवाँ आपने अच्छे से कर लिया है।

अगर आप के पवित्र दिल 🧡 से हमारे प्रति कुछ शब्द आ रहे हैं तो उनको नीचे 💬 टिप्पणी डिब्बा में नि:संकोच (बिना कोई हिचकिचाहट के) लिख दीजिए, क्योंकि आप और आपकी टिप्पणी हमारे लिए महत्वपूर्ण हैं।

और हां!

सीसीसी के प्रैक्टिस टेस्ट का नेक्स्ट टेस्ट जरूर-जरूर देना है और इसी प्रकार से आपको सम्पूर्ण सीसीसी टेस्ट सेट को सम्पन्न करना हैं।

आपकी जानकारी के लिए बता दूं की सम्पूर्ण सीसीसी टेस्ट सेट में सभी टेस्ट की संख्या 21 हैं, आपको एक-एक करके सभी सीसीसी ऑनलाइन टेस्टों को निपटाना है अर्थात मॉक टेस्ट देना है।

सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट 9 करने से पहले इस सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट 8 के परिणाम को अपने दोस्तों तो बताओ और उनको भी बोलो की “टेस्टजी आपका ऑनलाइन टेस्ट लेने के लिए इंतज़ार कर रहे है”, आप अपने दोस्तों के साथ इस सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट 8 का लिंक भी साझा कर सकते है।

सम्पूर्ण सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट वाले पेज पर जाने के लिए यहां क्लिक करें 👉 CCC Practice Test Set

चलिए फिर, मिलते हैं आगे वाले सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट 9 में, तब तक के लिए

अलविदा! 👋

2 thoughts on “CCC Practice Test – 8”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top