CCC Practice Test – 9

नमस्कार जी!

मैं हूँ आपका ऑनलाइन मित्र Testji ☺️ जो ‘Testji.com’ पर आपके लिए लेकर आया है ट्रिपलसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट का नौवाँ भाग!

हमने कुछ महत्वपूर्ण सीसीसी प्रश्न-उत्तरों को चुना है, ताकि हम आपका सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट लेकर पता लगा सके कि आप कितने पानी में हो, मेरा मतलब की आपकी तैयारी किसी है?

तो क्या आपकी आत्मा तैयार है, सीसीसी के 100 प्रश्नों का ऑनलाइन टेस्ट करने के लिए?

CCC Practice Test Part 9
CCC Practice Test Part 9

सीसीसी टेस्ट 9 को शुरू करने से पहले में आपको कुछ जरूर बातें बता देता हूँ-

  • इस सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट 9 में कुल 100 प्रश्न पूछे जाएंगे।
  • प्रत्येक प्रश्न का उत्तर देने की कोशिश करें।
  • इस ऑनलाइन टेस्ट को अधूरा न छोड़े, इसमें आपका ही घाटा है हमारा कुछ नहीं जाता 😜 है।
  • ऑनलाइन टेस्ट संपन्न हो जाने के बाद, आपकी आत्मा से हमारे बारे में जो भी विचार उत्पन्न हो उनको नीचे टिप्पणी डिब्बा में लिखना मत भूलें।

चलिए! 👨‍🏫

अब सीसीसी ऑनलाइन प्रैक्टिस टेस्ट 9 का नारियल 🥥 फोड़कर ‘शुभारंभ’ करते है।

नोट: नीचे दिए गए ‘Start Quiz‘ बटन को दबाने से टेस्ट शुरू होगा।

बहुत सारे स्टूडेंट्स ‘Ccc Exam Mock Test In Hindi‘ की तलाश में रहते है, लेकिन आपको तो सीसीसी के प्रैक्टिस टेस्ट आसानी से मिल गए है। चलिए अब Ccc Mock Test In Hindi को फिनिश करें।  

नमस्कार!

  • हमारे द्वारा करवाए जाने वाले ‘Ccc Exam Mock Test In Hindi 9‘ में भी आपको 100 प्रश्न को हल करने का मौका दिया जायेगा। 
  • Ccc Practice Test In Hindi को करने के लिए आपको हमेशा की तरह 1.30 घंटों का समय दिया जायेगा, आप किसी भी प्रश्न को Skip भी कर सकते है।

Ccc Exam Mock Test In Hindi
Ccc Exam Mock Test In Hindi

इस सीसीसी टेस्ट को शुरू करने से पहले ये जरूर देख लेवें की आपके पास इस टेस्ट को करने का आवश्यक समय है या नहीं, क्योंकि आप अधूरे Ccc Exam Mock Test In Hindi का रिजल्ट नहीं देख पाएंगे।

Question- 1. What does ‘NT’ mean in Windows NT?
a) New Technic
b) Noble Technology
c) New Technology
d) none of these

Answer : c)

Question- 2. How many digit codes are there in MMID (Mobile Money Identifier)?
a) 6
b) 8
c) 7
d) 10

Answer : a)

Question- 3. What is the ID given in user account in DigiLocker?
a) PAN card
b) driving license
c) Aadhaar Card
d) none of these

Answer : c)

Question- 4. By whom is the higher level language converted into machine language?
a) Interpreter
b) compiler
c) Assembler
d) Translator

Answer : b)

Question- 5. RPA technique cannot be used to perform the following work?
a) Retail
b) Accounting
c) Telecommunication
d) None

Answer : d)

Question- 6. Which of the following is a passport related application?
a) service passport
b) Passport Services
c) E-passport
d) none

Answer : b)

Question- 7. What is the full form of IMPS?
a) Intermediate payment system
b) Internet payment system
c) Internet payment service
d) Intermediate payment service

Answer : d)

Question- 8. How many layers are there in OSI Reference?
a) 5
b) 6
c) 7
d) 8

Answer : c)

Question- 9. Which one of the following values ​​is not true for the start column of PS command?
a) Status Z means-
b) Status E means coming out
c) Status R means to run
d) Status S means – Sleeping

Answer : b)

Question- 10. What is the full name of DBMS?
a) Digital Management Service
b) Database Management System
c) Database Management Service
d) none of these

Answer : b)

Question- 11. Where was the 22nd National E-Governance Conference, 2019 held?
a) Himachal Pradesh
b) Shillong
c) Delhi
d) Andhra Pradesh

Answer : b)

Question- 12. Which of the following applications is related to passport?
a) Seva passport
b) Passport seva
c) ePassport
d) None

Answer : b)

Question- 13. Which of the following keys is used to remove the left and right letters of the cursor?
a) backspace
b) delete key
c) Ctrl + A
d) none of these

Answer : a)

Question- 14. How long does OTP remain valid?
a) 1 minute
b) 1 day
c) 1 month
d) 1 year

Answer : a)

Question- 15. Which font size is found in the font size dropdown-menu in the LibreOffice Calc spreadsheet?
a) 27
b) 26
c) 27
d) 28

Answer : d)

Q. 16. Which of the following shortcut keys is used to increase the width of the selected column of a table in LibreOffice Writer?
a) Alt + Right Arrow
b) Alt + Ctrl + Right Arrow
c) Alt + Ctrl + Left Arrow
d) Ctrl + Right Arrow

Answer : a)

Question- 17. Which shortcut key is used to find the ruler in LibreOffice Writer?
a) Alt + R
b) Ctrl + Shift + R
c) Alt + Shift + R
d) Shift + R

Answer : b)

Question- 18. How many letters are used in a tweet?
a) 280
b) 140
c) 350
d) 320

Answer : a)

Question- 19. What is UiPath?
a) a computer program
b) a computer virus
c) Robotic Process Automation Software
d) none

Answer : c)

Question- 20. Which of the following is the maximum data storage capacity?
a) TB
b) ZB
c) MB
d) GB

Answer : b)

Question- 21. LibreOffice Writer has a shortcut key to select all text?
a) Ctrl + Shift + A
b) Ctrl + Shift + D
c) Shift + A
d) Ctrl + A

Answer : d)

Question- 22. What is the default font name of LibreOffice Calc?
a) Times New Roman
b) Liberation Sans
c) Liberation Serif
d) Calibri

Answer : b)

Question- 23. Which Ubuntu operating system is used in a mobile phone?
a) Ubuntu Touch
b) Ubuntu 1.0
c) Ubuntu 2.0
d) Ubuntu Mob

Answer : a)

Question- 24. Which command is used to view calendar in Linux?
a) Calendar
b) Date and Time
c) Cal
d) None

Answer : c)

Question- 25. What is the maximum number of letters written in Twitter?
a) 120
b) 280
c) 389
d) 786

Answer : b)

Question- 26. Who is the inventor of DES?
a) Intel
b) International Business Machines
c) Microsoft
d) Google

Answer : b)

Question- 27. Postinfo is related to which of the following?
a) post
b) speed post
c) Income tax
d) Tourism

Answer : a)

Question- 28. Which method is not valid for generating OTP?
a) Registered Post
b) Email
c) SMS
d) call

Answer : a)

Question- 29. Which of the following commands is used to bring a background program to the foreground?
a) Background
b) Foreground
c) BG
d) FG

Answer : d)

Question- 30. Paint file has an extension?
a) .Jpeg
b) .Png
c) .Pnt
d) .Bmp

Answer : d)

Question- 31. What is the full name of RTGS?
a) Real time gross system
b) Real time gross service
c) Real time gross settlement
d) None

Answer : c)

Question- 32. The ……….. command is used to access SMB shares on Linux systems?
a) SMD
b) NFS
c) Smbclient
d) Smbserver

Answer : c)

Question- 33. What does Flicker stand for?
a) Video hosting website
b) Image hosting website
c) Both
d) Audio hosting website

Answer : c)

Question- 34. Paying bills online from home is a safe medium?
a) Should never pay online
b) No not at all
c) Not really it does not make any difference
d) Yes much safer

Answer : d)

Question- 35. Which of the following is proprietary software?
a) LibreOffice
b) Microsoft Office
c) Windows
d) both b and c

Answer : d)

Question- 36. Twitter trending topics are those which-
a) being discussed by the CEO
b) being written by the user
c) being discussed by users
d) none of these

Answer : c)

हम उम्मीद करते हैं कि हमारे द्वारा प्रदान किया गया सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट का पार्ट नौवाँ आपने अच्छे से कर लिया है।

अगर आप के पवित्र दिल 🧡 से हमारे प्रति कुछ शब्द आ रहे हैं तो उनको नीचे 💬 टिप्पणी डिब्बा में नि:संकोच (बिना कोई हिचकिचाहट के) लिख दीजिए, क्योंकि आप और आपकी टिप्पणी हमारे लिए महत्वपूर्ण हैं।

और हां!

सीसीसी के प्रैक्टिस टेस्ट का नेक्स्ट टेस्ट जरूर-जरूर देना है और इसी प्रकार से आपको सम्पूर्ण सीसीसी टेस्ट सेट को सम्पन्न करना हैं।

आपकी जानकारी के लिए बता दूं की सम्पूर्ण सीसीसी टेस्ट सेट में सभी टेस्ट की संख्या 21 हैं, आपको एक-एक करके सभी सीसीसी ऑनलाइन टेस्टों को निपटाना है अर्थात मॉक टेस्ट देना है।

सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट 10 करने से पहले इस सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट 9 के परिणाम को अपने दोस्तों तो बताओ और उनको भी बोलो की “टेस्टजी आपका ऑनलाइन टेस्ट लेने के लिए इंतज़ार कर रहे है”, आप अपने दोस्तों के साथ इस सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट 9 का लिंक भी साझा कर सकते है।

सम्पूर्ण सीसीसी प्रैक्टिस टेस्ट सेट वाले पेज पर जाने के लिए यहां क्लिक करें 👉 CCC Practice Test Set

चलिए फिर, मिलते हैं आगे वाले सीसीसी ऑनलाइन टेस्ट 10 में, तब तक के लिए

अलविदा! 👋

8 thoughts on “CCC Practice Test – 9”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top